Gott så in i norden

Foto: Nordisk mästare. Jonas Ahlström vet hur en pizzaspade hanteras.
NYHETER

Less på julskinka, gröt och prinskorv? Ät en pizza istället. Nordens godaste finns i stan.

Foto: Några av ingredienserna på mästarpizzan: - Tomatsås (gjord på tomater från Sydamerika). - Duxelle. - Mozzarella. - Pinjenötter. - Murklor. - Tryffelaiolie. - Ruccola. - Basilika.

Tryffel, champinjoner, murklor och ruccola. Det är några av ingredienserna på Nordens godaste pizza. För en månad sedan vann stockholmaren Jonas Ahlström nordiska mästerskapen i pizzabakning.

– Några kollegor anmälde mig till tävlingen bakom min rygg på skämt. Sedan gick jag och vann, säger Jonas Ahlström som till vardags arbetar som kock, inte pizzabagare.

– Jag arbetade på restaurangen Grill innan den brann. Nu är jag på Le Rouge i Gamla stan. Så vanligtvis bakar jag nästan aldrig pizza.

Desto mer pizza bakar man på Due Fratelli i Vasastan. Det är även där som du kan köpa mäster-pizzan, vid namn Spacyo, för 140 kronor.

– Jag känner dem som arbetar där och tycker att restaurangen är en av stans bästa pizzerior, så det blir perfekt att servera pizzan där. Men tryffeln har tagits bort. Annars blir den för dyr för kunderna.

I och med vinsten har Jonas Ahlström även kvalificerat sig till europeiska mästerskapen i pizzabakning. Den tävlingen avgörs under nästa år.

Jonas Andersson

Andra goda pizzor i stan:

(.se)