Läsare: På jobbet bestämmer arbetsgivaren

NYHETER

Hett debatt om hur man får se ut på sin arbetsplats

Markus Persson som färgade sitt hår rött fick och sparken från sitt jobb som skyltmontör. Chefens argument: ”Han är firmans ansikte utåt.”

I aftonbladet.se:s forum går debatten het om man får se hur man vill på jobbet.

Läsarna är något splittrade i frågan men majoriteten tycker att arbetstagaren borde följa företagets regler och policy.

Foto: Markus Persson, montör Sverige, skickades fick sparken från sitt jobb grund av sin nya frisyr och hårfärg.

”Om företagets företaget tappar uppdrag på grund av att kunderna inte känner tillit för företagets anställda - då är det inte diskriminering," skriver en läsare.

Får man se hur man vill på jobbet? Oftast beror det på vad är det för typ av jobb man har. Men Markus Persson fick inte se ut hur han ville. Nu är läsarna engagerade i frågan om de anställdas utseende på svenska arbetsplatser. Över 420 inlägg har det skrivits i dagens forum och majoriteten tycker att man borde följa företagets regler.

”Om företaget har vissa policys som ska följas så ska ju detta informeras direkt innan man anställer en person och denne skall då få skriva på ett papper där man accepterar dessa regler. Gällande tex. hår, klädsen, tatueringar osv. Dock går det inte att komma i efterhand och säga till. Om personen inte vill acceptera företagets policys så naturligtvis så ska han inte heller ha jobbet,” skriver signaturen Backwall

Kläder utstrålar pålitlighet

”Men jag själv måste erkänna, om jag hade varit chef för ett företag och det kom in en pojk med hål i byxorna, ring i läppen och spretigt hår så hade jag själv tyckt att han var mindre pålitlig än den andra killen med så kallade "normal" stil. Hans pålitlighet måste inte ha något att göra med hur han ser ut men första intrycket säger mycket! Vad kan jag säga, jag är bara en människa,” skriver Sommarnimba.

"Skandal"

Det finns dem som tycker att man ska se ut som man själv vill när man är på sitt jobb och att arbetsgivaren går in med pekfingret är ren diskriminering. Signaturen Gabbies skriver:

”Jag som trodde att man inom arbetslivet i Sverige inte fick diskriminera männsikor pga utseende, ursprung osv. Detta är väl diskriminering om något! Jag tycker att det är skandal! Han har väl rätt att se ut precis hur han vill. jag tycker att det e starkt att han står på sig.”