Underbetyg till hiphop-scenen

Foto: Eric Rosén är 27 år bloggar på detljuvalivet.blogspot.com och spelar skivor på Snottys på Söder.
NYHETER

Skickliga hiphop-dj:n Viet-Naam spelar skivor på Grodan i kväll men i klubbguiderna markeras vad som gäller: ”alltså ingen hiphop, inga MCs”. Det är ett tydligt tecken i tiden.

Jag minns själv hur rädd jag var för att bli indragen i slagsmålen för fem, sex år sedan på Daily News. Knytnävar for fram och tillbaka i luften mellan enorma testosteronbomber i sprillans Akademiks-tröjor. Jag minns hur jag vid något tillfälle larvade mig och bröstade upp mig mot andra töntar på ryggsäckshiphop-klubben Firstdays och skäms fortfarande när jag tänker på alla usla raggningsförsök som gick åt pipsvängen på Illicit. Hujeda mig, hu-fucking-jeda mig.

Ändå hade jag vansinnigt roligt där, när jag var ung på alla hiphop-klubbarna som förr till bredden fyllde Stockholm. Men det där börjar bli riktigt länge sedan. Chansen att hitta en hiphop-klubb i huvudstaden är numera försumbar.


Rodeos klubbredaktör, Farnaz Sajadi, skriver i senaste numret oerhört skarpt om varför det blivit såhär. Hon hittar ett hiphop-hat, där man aktivt väljer bort och stänger ute, som grundar sig i rädslan för typ hasch, tårgas, förort och mörkhyade män. Det är musikens fel, hiphop-konsumentens fel, förstås. Att en konsert med The Tough Alliance alltid borgar för slagsmål i publiken är däremot, som Farnaz påpekar, aldrig kopplat till etnicitet eller musik. Någon bojkott mot göteborgsk toppliste-indie är alltså inte att vänta.

De få evenemang som ändå finns riktar sig nästan uteslutande till en likformig vit innerstadspublik. Det är ett underbetyg till Stockholm, och krögarna, att här inte finns någon riktigt bra hiphop-klubb, där såväl Tensta och Rågsved som Södermalm och Gröndal kan slå sina kloka bootys ihop. Det luktar unket av inneboende rasism och smaken i munnen är tyvärr den av fula fördomar snarare än av onödigt dyr Hennessy.

Eric Rosén