Fru president

NYHETER

Argentina har fått sin första folkvalda kvinnliga president

BUENOS AIRES. Argentina har fått sin första och Sydamerika sin andra, folkvalda kvinnliga president.

Cristina Kirchner utropade sig till segrare efter söndagens val.

Foto: Cristina Krichner efter valsegern.

– Vi har vunnit med bred marginal, sade hon till anhängarna på valvakan, sedan vallokalsundersökningar och de första prognoserna visat att hon fått tillräckligt stöd för att bli vald direkt, och slippa en andra valomgång.

Hurrarop och applåder avbröt talet inne på valvakan och utanför slog anhängare på trummor när tv-kanalerna visade resultatsiffrorna.

– Hon kommer att bli likadan som sina make, som har gjort massor av saker, som att bygga hus åt de fattiga, sade den 50-årige chauffören Ramon Reggie Quiroga.

När rösterna från 15 procent av vallokalerna hade räknats hade Cristina Kirchner fått 42,2 procent. Tvåa låg förre ekonomiministern Roberto Lavagna med 21,2 procent före Elisa Carrio med 18, 6 procent. Inrikesministern påpekade dock att de första resultaten inte är representativa eftersom de inte inkluderar de mest folkrika delarna av landet.

Cristina Kirchner fick enligt vallokalsundersökningar som redovisades tidigare av flera tv-kanaler mellan 42 och 46 procent av rösterna.

För att undvika en andra valomgång behövde hon över 45 procent av rösterna, eller över 40 procent och minst tio procentenheters ledning över närmaste rivalen.

Den 54-åriga Cristina Kirchner byggde sin valkampanj på makens, den avgående president Néstor Kirchner, meriter. Många ger honom äran av att ha lyft Argentina ur den dramatiska ekonomiska krisen i början av 2000-talet.

TT