Fler använder sig av resegarantin

NYHETER

Skånetrafiken ersätter rekordmånga för förseningar

Foto: Allt fler väljer att resa kollektivt – vilket innebär att fler blir försenade när tågen står still. Det märks hos Skånetrafiken som betalar ut allt mer i resegaranti.

Antalet resenärer som får ersättning för försenade resor med Skånetrafiken ökar.

Under januari till augusti i år delades fler frikort ut än under hela förra året.

När tåget eller bussen är försenad med över 20 minuter i Skåne eller 25 minuter för resor till Danmark har resenärerna rätt till ersättning – så kallad resegaranti.

Garantin ger pengar tillbaka för utlägg för till exempel taxiresor. Resenärerna kan även välja att få ett frikort som gäller för en dags fritt resande i Skåne som kompensation för förseningen.

1,4 miljoner

Under de första åtta månaderna i år delades frikort till ett beräknat värde av 1,4 miljoner kronor ut till resenärerna. Under hela 2006 delades frikort för motsvarande 1,3 miljoner kronor ut.

–?De här korten har ingen faktisk kostnad för oss men vi uppskattar deras värde till 30 kronor per kort, säger Antonia Bergstrand, informatör på kommunikationsavdelningen på Skånetrafiken.

Fler reser kollektivt

Kostnaderna för utlägg inom resegarantin är hittills i år 336 000 kronor –?och ligger inom ramen för Skånetrafikens beräkningar. Ökningen av antalet utdelade frikort förklaras med att allt fler reser kollektivt.

–?Är det fler som sitter på ett tåg som är försenat så har ju fler rätt till ersättning, säger Antonia Bergstrand.