De filmar övergrepp

Publicerad:
Uppdaterad:

Väktare skickar bilderna mellan sig som troféer

1 av 7
FILM 1 En person avvisas från tunnelbanestationen T-Centralen och tas in i ett slutet rum. 1. Tre väktare ger sig på en man som inte gör något motstånd under den aktuella filmsekvensen.

Här kränker och misshandlar väktare försvarslösa offer.

Övergreppen filmas och skickas runt som troféer via mobiltelefoner.

– Alla vet om det – och alla håller käft, säger en av väktarna.

I ett slutet rum under Stockholms tunnelbana misshandlas en ensam man av flera uniformerade väktare. Samtidigt står en person bredvid och filmar skrattande med sin mobiltelefons kamera.

För det är via telefonerna som övergrepp av den här typen nu sprids bland Stockholms väktare. Som troféer och statussymboler.

Aftonbladet kan avslöja att filmerna är både vanliga och välkända.

– Folk skickar sådana här filmer till varandra hela tiden. Mer eller mindre våldsamma. Väldigt många vet om det – men ingen säger ifrån, säger en 26-årig väktare.

Neddrogade

De drabbade personerna är ofta avvisade eller utsatta redan från början: berusade, neddrogade, kriminella och störande. Folk med låg trovärdighet i den händelse det skulle bli något rättsligt efterspel.

– Visst, de som filmas har nästan alltid betett sig illa på något sätt. Men det här är övervåld och fullständigt onödiga förnedringar.

Enligt källor i väktarbranschen ses filmerna av många som statushöjande. Grupptrycket och högstadiementaliteten väger tungt.

”För jävligt”

– Vi är några som tycker det är för jävligt, men vad ska man göra? Ingen vill vara den som tjallar på sin kollega. Det här yrket bygger på att vi håller varandra om ryggen, säger 26-åringen.

På SL, Storstockholms Lokaltrafik, kommer uppgifterna om filmerna och de misstänkta övergreppen från deras väktare som en kalldusch.

Vardagsmat

– Det är visserligen inte ovanligt att man griper en person och väntar på polisen i ett angränsande rum. Men sådana här filmer har jag aldrig hört talas om tidigare, säger Björn Holmberg, presschef på SL.

– Och om de existerar så är det givetvis någonting som vi tar bestämt avstånd från.

I den bild som målas upp är filmerna dock vardag för väktarna – och för deras offer.

– Jag ser det här flera gånger i månaden. Det finns säkerligen 50 sådana här filmer i omlopp bara i Stockholm, säger en av väktarna.

Simon Bynert

Publicerad: