”Rösten sa åt mig att hugga”

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

27-åringens ord från säkerhetssalen i Linköping

Misstänkte mördaren i rättssalen 27-åringen sitter intill försvararen Anders Tolke.
Foto: Kai Rehn
Misstänkte mördaren i rättssalen 27-åringen sitter intill försvararen Anders Tolke.

Linköping

Den åtalade 27-åringen är påtagligt blek och tagen där han sitter intill försvararen i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.

– Jag ska försöka att berätta, säger han då förhöret med honom inleds på torsdagsförmiddagen.

Den misstänkte mördaren vill inte att förhöret med honom ska spelas in på band. Han säger att han mår dåligt och att han inte vet om han klarar att berätta då rättens bandspelare är påslagen.

– Är det här offentligt? Nu har de tagit kort och nu ska de höra hur jag låter också. Jag tycker att det känns obehagligt, säger han.

”Kände mig förföljd”

Stilla börjar han så att berätta om morddagen. Hans minnesbilder tycks klara – om än från den värld han befann sig i den där dagen i slutet av januari.

– Jag kände mig förföljd. Det förklaras bättre om man ser hur jag har tänkt månaderna före. Jag kände mig förföljd av alla i samhället. Starka människor som har fotografiskt minne. De minns allt om mig. Übermensch. Det gjorde mig schizofren. Jag var förföljd den här dagen, säger han.

Han berättar om hemska mardrömmar som plågat honom tiden före överfallet.

– En natt hade jag en dröm i ett slakteri där de slaktade sälar i en mangel. Jag var rädd att de skulle köra mig dit, säger han.

Uppmanades att hugga

Ingivelsen att döda fick 27-åringen kvällen före överfallet. Han beskriver känslan som en lättnad i kroppen.

– Jag fick alternativ. Döda någon och ta ditt eget liv. Mecklet (en av rösterna i 27-åringens medvetande) säger att jag ska följa pojken och det gör jag. Jag går bakom och jag hör Mecklets röst och Tjenas röst säger: Hugg honom! Hugg honom, nu! Då börjar jag hugga.

Kniven ska 27-åringen ha haft länge.

– Rösten har sagt att jag ska mörda och att det ska ske med kniv och gett förslag hur jag ska göra, säger 27-åringen.

Blev förvånad

Ändå vill han inte erkänna att han menade att mörda Tobias Enroth. Han beskriver händelsen som ett skådespel och säger att han blev överraskad då vittnen runt honom reagerade över vad han gjorde.

– Jag får känslan av att pojken är med på det. Han skrek inte och gjorde inte motstånd. Därför blir jag förvånad när en man plötsligt skriker åt mig. Han blir arg på mig och säger vafan håller du på med. Då blir dödshoten aktiva igen, säger 27-åringen.

På frågan om han förstod konsekvenserna av huggen svarar 27-åringen enkelt:

– Nej. Det är inte så lätt att vara smart när man hör röster. Det är smärtsamt.

”Jag tror att han är död”

På den avslutande frågan från försvararen om 27-åringen verkligen tror att Tobias Enroth är död tvekar den misstänkte mördaren länge.

– Jag tror det. Alla säger att det är så, säger han till sist.

Den 27-årige mannen lider enligt den rättspsykiatriska undersökningen av en allvarlig psykisk störning. Enligt kammaråklagare Anders Brokelilnd måste han ändå dömas för mord.

– Rättsligt måste man göra samma bedömning som med en frisk människa. Jag ifrågasätter att rösterna har styrt honom i så hög grad som han själv säger. Han är väl medveten om vad han gör, sade åklagaren under slutpläderingen.

Vill ha vård

Den åtalade 27-åringen har medicinerats under tiden i häkte och har med tiden blivit mindre instabil. Enligt försvararen Anders Tolke gjorde hans klient ett jämförelsevis redigt intryck under rättegången.

– Klart är att 27-åringen har levt i en föreställningsvärld som vi andra inte kan förstå. Han har varit i ett skräcktillstånd. Det som ska hanteras är en irrationell händelse. Det är därför omöjligt att använda sig av våra vanliga tankesystem och tillämpa det på 27-åringens agerande. Man måste vidga sina sinnen och istället ta avstamp i det han själv berättar, vilket får stöd i det rättspsykiatriska utlåtandet, sade försvararen under slutpläderingen.

Den åtalade 27-åringen har genom sin försvarare välkomnat rättspsykiatrisk vård.

– Min klient inser att han behöver hjälp, säger försvararen Anders Tolke.

Fotnot Dom faller den 28 mars.

Läs mer

Webb-tv: Det är en mycket sjuk människa

Webb-tv: Här förs 27-åringen in i rättssalen

Läs mer

Publicerad: