Följ med till discons ursprung

NYHETER

Vad är disco för dig? Village People och ABBA? Eller är det disco som i Paradise Garage och Larry Levan?

Den här helgen ska discoagnarna skiljas från vetet.

Foto: Namn: Magnus Eriksson Ålder: 27 år Bor: Skanstull Gör: Innebandyspelare, dj, klubbarrangör.

Dust, M.A.N.G.S., Nasty Nate och Sönke brukar blanda friskt på sin klubb Serios Party. Men på lördag är det hundra procent disco som gäller. Tänker du Bee Gees och Saturday Night Fever? Tänk igen. Den här kvällen är en hyllning till discons svarta, gay- och latinorötter.

Hallå Magnus, hur är läget?

- Tack bra. Jag har just kommit hem från min innebandyträning.

Är du innebandykille? Hur disco är det?

- Det beror på vad du menar med innebandykille.

Innebandykille är en definition som mina vänner och jag använder för killar med TV4 Sporten-frilla, tribaltatuering och smalt pannband.

- Oj, det var värst. Haha, just nu är jag nog bara en två på en discoskala till tio. Men när jag är packad är jag väldigt mycket disco.

Varför kör ni den här kvällen?

- När vi satt med höstens bokningar började vi prata om Disco Not Disco-samlingarna och det faktum att många nya stilar har sitt ursprung i discon. Till Disco Not Disco-samlingarna letade man upp grupper som inte var disco från början. Vi gör tvärtom! Rotar fram den tidiga souliga discon och döper vår kväll till till Disco This Is Disco.

Vad kommer vi att höra under kvällen?

- Vi kommer att utgå från det vi tycker var starten för discoeran; 1975 när den första tolvtumssingeln kom ut. I och med första tolvan började man göra musik med dansgolvet i åtanke. Soullåtar som tidigare var tre minuter kunde sträckas ut till elva minuter. Vi kommer inte köra så mycket italogrejer och annat elektroniskt. Det är den souliga discon som gäller.

Vilken är tidernas bästa discolåt?

- Everybody Dance med Bumblebee Unlimited. Det finns ju tusen låtar och jag ändrar mig säkert imorgon. Men det är en rolig låt, de har speedat upp rösterna så att de låter som bin. Sen sjunger de rätt pubertala, sexiga texter om att de vill dricka varandras nektar.

Det låter ju nästan som en tidig version av Smurfhits.

- Haha, jo nästan.

Har du någonsin dansat till Stayin' Alive?

- Jo, det är klart jag har. Säkerligen på någon studentskiva.

Vilken klubb hade du helst besökt om du kunde resa tillbaka i tiden?

- Paradise Garage är ju lite tråkigt att säga. Jag säger Chicagoklubben Music Box där Ron Hardy körde både disco och house.

Hur laddar man bäst inför er klubb på lördag?

- Hmm..(lång tystnad). Jag tycker nog att man ska förfesta till musiken som finns på någon bra webbsida. Som deephousepage.com, där det finns många sköna retrogrejer.

Lovisa Madås

Allt om Stockholm