Unga kvinnor får toppjobb hos statsministern

NYHETER

De blir två av Sveriges mäktigaste kvinnor.

I går utsågs Ulrica Schenström, 34, och Nicola Clase, 41, till statssekreterare hos nye statsministern Fredrik Reinfeldt.

Foto: Ulrica Schenström och Nicola Clase.

Ingen i Fredrik Reinfeldts nyutnämnda stab i statsrådsberedningen har fyllt 45. Medelåldern är 32 år. Och 8 av 13 tjänstemän är kvinnor.

Följt med utomlands

- Roligt att för en gångs skull vara bland de äldsta, annars är man ju alltid för ung, säger nya statssekreteraren Nicola Clase, 41.

Hon har hittills varit Reinfeldts utrikespolitiska rådgivare och följt honom på alla resor utanför Sverige. Nu blir hon "den nya Lars Danielsson", det vill säga statssekreterare i statsrådsberedningen med ansvar för utrikespolitisk samordning.

"Många ger goda råd"

Presschefen Ulrica Schenström, 34, blir också statssekreterare. Hon får ansvar för stab, kommunikation och inrikesplanering och kommer att arbeta tätt ihop med bland andra Mufordföranden Johan Forssell, 26, som blir stabschef.

Betyder inte den låga medelåldern att det finns en brist på erfarenhet?

- Det är jag inte orolig för. Vi har väldigt många andra människor omkring oss som har erfarenhet och ger goda råd hela tiden, säger Ulrica Schenström.

Fler artiklar

Irene Beertema