– Det är tomt utan honom

NYHETER

Järpen sörjer den omkomne 14-åringen

1 av 2 | Foto: Till minne av pojken Ett ljus är tänt vid vägkanten i Järpen där den 14-årige pojken blev påkörd av en bilist. Alla i det lilla samhället är smärtsamt medvetna om olyckan.

JÄRPEN

Lågan från ett ljus fladdrar i vinden där den 14-åriga pojken blev överkörd i går.

- Det känns tomt utan honom, säger en barndomskompis och blinkar bort några tårar.

Byn Järpen ligger tre mil söder om skidparadiset Åre. Här råder i dag sorg, alla invånare är smärtsamt medvetna om den 14-åriga cyklisten som i går omkom i en trafikolycka. I skolan där pojken gick öppnades ett speciellt rum dit man kunde gå in och sörja.

Alla i åttan var lediga

- Han gick i åttan, så alla i åttan var lediga i dag. Man kunde gå in i minnesrummet och skriva i en bok, jag skrev inget, men jag var därinne, säger en barndomsvän och skolkamrat till 14-åringen.

- Det känns tomt utan honom. Jag ska själv akta mig extra noga när jag cyklar nu.

Pojken skulle cykla hem från en kompis i Svensta, ett par kilometer norr om Järpen, när olyckan inträffade. Nu höjs röster i kommunen om att en cykelbana borde införas intill vägen.

- Varför är hastighetsgränsen så hög som 90? Det bor människor där, bussar stannar där. En cykelbana skulle rädda liv, säger en upprörd invånare.

Chockades svårt

Föraren i bilen som körde på 14-åringen chockades svårt och är inte misstänkt för något brott. Polisen ser det hela som en olyckshändelse.

- Det är så tungt. Det finns inget att säga som gör det bättre. Det är helt ofattbart, säger 14-åringens morfar till Aftonbladet.

Emma Löfgren