”Den modigaste journalist jag mött”

NYHETER

Aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist om Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaja höll i samband med vårt 175-årsjubileum förra året ett gripande anförande där hon berättade om sin rädsla och sitt mod.

Hon är den modigaste journalist som jag har träffat. Hon visste vilka hot och faror som kunde slå tillbaka mot henne.

Hon valde väldigt tydligt att kämpa för ett demokratiskt Ryssland – hon visste vilka hon utmanade.

Det var starka krafter inom militären och etablissemanget.

Det var hennes berättelse i samband med seminariet som gjorde att jag tog initativet till att starta ett samarbete med Novaja Gazeta. Aftonbladet.se har sedan dess publicerat en mängd artiklar från Novaja Gazeta och samarbetet har fungerat mycket bra.

Ett annat skäl till att jag tog initiativ till samarbetet är att jag insett hur lite vi i Sverige vet om utvecklingen i vårt största grannland.

Det är nu viktigt för oss att på alla sätt fortsatta vårt samarbete med Novaja Gazeta och att fortsätta visa vårt uttryckliga stöd. Tidningen befinner sig i en oerhört svår situation. En av dess mest tongivnde medarbetare är mördad och redaktionen är pressad från alla håll. Jag hoppas att fler journalister och tidningar i Sverige vill hjälpa till att stödja Novaja Gazeta och den fria pressen i Ryssland.

Det är med stor sorg vi nåddes av nyheten att Anna Politkovskaja mördats. Ryssland har förlorat en av sina största journalister. Vårt stöd och våra tankar går nu till Annas journalistiska kamrater som kämpar för det fria ordet i Ryssland. De förtjänar allt vårt stöd.

Tidigare artiklar

Kalle Jungkvist, chefredaktör Aftonbladet Nya medier