Därför finns kanelbullens dag

avSusanna Vidlund

NYHETER

En doft av nybakade bullar vid visningen sägs få värdet på ens bostad att skjuta i höjden.

Kanelbullen är älskad av det svenska folket.

Så älskad att man instiftade Kanelbullens dag.

Fika är ok.

1999 fyllde Hembakningsrådet 40 år och det firade de genom att instifta Kanelbullens dag.

– Vi i Hembakningsrådet värnar om de svenska hembakningstraditionerna. Och vi tyckte att man under hösten behöver något trevligt att förgylla vår vardag med. Kanelbullen blev en symbol och är ju något av det mest hemtrevliga man kan baka, säger Birgit Nilsson Bergström som är projektledare vid Hembakningsrådet.

Och många höll nog med Hembakningsrådet att det inte finns något bättre än hembakade kanelbullar. Dagen blev snabbt känd så accepterad att den skrevs in i den allmänna almanackan.

– Det var ett önskemål att det skulle bli en dag som alla kunde fira med oss. Men att det skulle gå så fort och bli accepterat av så många blev ju en jättetrevlig överraskning!

Varför tror du att svenskarna tog till sig dagen?

– Sommmaren är förbi och det är en bra bit kvar til vintern. Då är det lägligt att gosa till det lite mysigt där hemma. Det passar bra in i vårt svenska sinne!

Hur stort är genomslaget?

– Det är lite svårt att säga men man kan ju se att många skolor jobbar med det och många tidningar skriver om Kanelbullens dag. Sedan är det många personalrestauranger som passar på att göra något av det, och bagarna har tagit dagen till sig och passa på att sälja kanelbullar. Jag läste i en tidning i dag att svenskarna köper tre miljoner kanelbullar i dag. Det innebär att varannan svensk äter en kanelbulle i dag!

Bulle till frukost

Enligt Birgit Nilsson Bergström är kanelbullen unik för Sverige.

– Smaksättning av bakverk med kanel görs nog över hela världen, det är en naturlig koppling. Men just den fusionen av enkelt vetebröd med en smak av kardemumma som vi fyller med smör, socker, kanel och rullar ihop till snäcka är ganska svenskt. När vi bjuder på kanelbullar utomlands, tycker folk att det är exotiskt!

Även utomlands är den svenska kanelbullen populär, även om den finns på få ställen.

– Jag känner till en dam från Värnamo som driver ett bageri i paris. Parisarna gillar tydligen att lyxa till helgfrukosten med kanelbullar i stället för en croissant. Och i New York finns det ett par svenska grabbar som startat ett kafé och jag vet att de bakar flera hundra kanelbullar just i dag.

Bakar vi fortfarande hemma eller köper vi mer bröd?

– Man köper mycket, det gör man. Men bakintresset är mycket större än man tror. Drygt hälften av alla svenskar bakar någon gång varje månad. Intresset är inte minst bland unga väldigt stort. Och det är inte bara för att man vill ha något gott att äta. Utan många ser bakningen som en avkoppling. Sedan är det också en kvalitetsskillnad och man vet vad man får i sig.

Enligt Birgit Nilsson Bergström är det nog bara saffransbrödet som kan mäta sig med kanelsnäckans popularitet bland svenskarna.

– Det är ju under en begränsad tid men det kommer snart. Från första advent tycker jag att det är okej att baka lussekatter, det känns väl bra!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept