Med världen i fokus

Foto: Susanna Mehmedi, 39 år, är en av vinnarna i "Nya pjäser - nya världar".
NYHETER

Det krävdes en tävling för att hitta dramatiker med globalt perspektiv. Vinnaren Susanna Mehmedi försöker förstå terrorister och traffickingoffer.

Över 270 bidrag skickades in till tävlingen "Nya pjäser – nya världar". Juryn valde ut tre som skulle sättas upp. En av dem var Susanna Mehmedis "My Nation" som spelas på Pustervik i oktober.

– Det är en global pjäs. Alla karaktärerna pratar om de länder de lever i men också om landet de har inom sig, säger Susanna Mehmedi.

Fyra skilda berättelser

Hon bor i Stockholm, är född och uppvuxen i Blekinge och har föräldrar från Makedonien.

"My Nation" väver samman fyra skilda berättelser: Den om en ung flicka från Ukraina som blir offer för trafficking i Sverige, den om en sexköpare, historien om en av självmordsbombarna som flög in i World Trade Center och den om en tjetjensk terrorist.

"Ser karaktärerna som pjäser"

– Jag intresserar mig för de företeelserna och vill förstå människorna som hamnar där. Jag ser karaktärerna som pjäser på ett schackbräde. De har inte själva kontroll över sina drag. De utförs av spelarna som är politik, ekonomi och sociala faktorer, säger hon.

Sverigeturné

Projektet stöds av Stiftelsen för Framtidens kultur och Kulturrådet och är ett samarbere mellan sex teatrar. Pjäserna åker ut på Sverigeturné i vinter.

Fakta:

Louise Jacobson (.se)