Tio åtalas för grova stöldräder

NYHETER

Misstänks för stölder och hot

Med bilar som murbräckor forcerade ligan butikerna och stal varor för miljontals kronor, hävdar åklagaren. Nu åtalas nio män och en kvinna i Göteborg för räderna.

De tio personerna står åtalade vid Göteborgs tingsrätt för stöldräder som har ägt rum i över ett års tid runt om i Västra Götaland. Bland åtalspunkterna, som är 25 stycken, finns bland annat olaga hot, skadegörelse, grov stöld och grovt häleri.

Körde in bilar i butikerna

Ligan ska vid ett flertal tillfällen ha använt bilar för att krossa dörrar till butiker och då kommit över bland annat elektronikprodukter, cigaretter och kläder. I en butik ska tre av de åtalade ha stulit över 200 par märkesjeans och på ett annat ställe ska klockor för 1,5 miljoner kronor ha försvunnit. Åklagaren anser att många av stölderna är grova eftersom de varit en del av en organiserad och systematisk brottslighet.

DNA på kläder

I ett garage några mil norr om Göteborg hittades rånarluvor, handskar och jackor som har blivit kopplade via DNA till några av de misstänka. Polisen fann också en mängd verktyg i garaget som tros ha använts i stöldräderna.

En av de åtalade ska även ha hotat en person genom att gå mot honom med en höjd yxa och sedan huggit sönder hans cykel.