22 573 vill köpa loss sin hyresrätt

NYHETER

Hyresgästföreningen i Stockholm kritisk till utförsäljningen

Trycket på att ombilda hyresrätter till bostadsrätter är stort. Hittills har 22 573 intresseanmälningar inkommit och flest gäller innerstan.

– Men vi ser en stor ökning i förorterna, säger Joachim Quiding vid Stockholms stadshus.

Sedan det stod klart att stopplagen som tidigare hindrat utförsäljningen av allmännyttan ska slopas har intresseanmälningarna för ombildning strömmat in till de kommunala bostadsbolagen.

Hittills har 420 bostadsrättsföreningar visat intresse för att ombilda totalt 22 573 allmännyttiga hyresrätter inom Stockholms stad. Av dessa är 10 423 belägna i innerstan, 5 135 i närförort och resterande 7 014 i ytterförorterna.

– Intresset är jättestort. Vi har snart fått in lika många intresseanmälningar som under hela förra mandatperiod, säger Joachim Quiding, administrativ direktör vid Stockholms Stadshus.

Riskerar att bli bostadslösa

De kommunala bostadsbolagen Svenska bostäder, Stadsholmen, Familjebostäder och Stockholmshem förvaltar tillsammans cirka 100 000 lägenheter i Stockholm. Cirka 18 500 av dem ligger i innerstan, där också intresset för ombildning är störst.

– Men vi har märkt en stark ökning även i ytterområdena. Det börjar exempelvis ta fart i Skärholmen, Bagarmossen och Grimsta i Blackeberg, säger Joachim Quiding.

Terje Gunnarsson, regionsordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm, är starkt kritisk till hur den borgerliga alliansen uppmuntrar till ombildningar.

Han menar att många i förorterna egentligen inte har råd att köpa loss sin bostad, men övertalas att göra det och tar lån till högre ränta från de kreditinstitut som staden engagerat.

– Det gör mig väldigt bekymrad. Kommer man på ekonomiskt obestånd tvingas man att sälja och blir då bostadslös, säger Terje Gunnarsson.

Clarence Frenker