BAKBANDS AV TRE MÄN

NYHETER

Säpo kopplas in efter knivattack

1 av 3 | Foto: HITTADES BLÅSLAGEN Av en slump ringde sd-politikern Martin Kinnunen hem till sin sambo – just som hon överfölls och knivhotades av tre gärnings män. Han ringde 112 och när han kom till sin bostad i Stockholmsförorten Abrahamsberg möttes han av ett stort polisuppbåd och sin chockade sambo.

De tre männen trängde sig in i sverigedemokraten Martin Kinnunens hem.

Där bakband de hans 19-åriga sambo och hotade henne med en kniv.

Säpo har kopplats in i utredningen av vad som tros vara ett politiskt attentat.

Vid halv fem i går eftermiddag trängde sig tre okända män in hos Martin Kinnunen, 24, ordförande i sverigedemokraternas ungdomsförbund och partiets biträdande pressekreterare.

Han var inte hemma – men det var hans 19-åriga flickvän.

Männen hotade kvinnan med kniv och band henne med tejp.

Under överfallet ringde Martin Kinnunen av en slump till sambon från sin arbetsplats på partikansliet.

”Det kan bli värre”

– Jag hörde först inte vad som hänt. Det var bara mummel i andra änden. Sedan förstod jag att de hade satt tejp för hennes mun och hotade med en kniv, säger han.

– De framförde också en hälsning till mig personligen. Jag vill helst inte gå in på den ordagranna lydelsen men de sa bland annat att det kan bli värre framöver.

Skärrad ringde han 112 och hoppade in i en taxi. Utanför huset i Stockholmsförorten Abrahamsberg väntade ett polisuppbåd.

– Då hade gärningsmännen redan släpat ut min sambo i trapphuset och sedan försvunnit springande från platsen. En granne hittade henne. Blåslagen, chockad – och fortfarande bunden.

”Kan vara politiskt”

Ett 15-tal poliser letade efter de tre gärningsmännen i 20-årsåldern. Även hundar sattes in, men de fick inte upp några spår.

– Det här hotet verkar vara riktat direkt mot honom och vi kan inte utesluta att det har politiska förtecken. Jag vågar dock inte uttala mig om vilka som ligger bakom, säger Peter Jonsson, ansvarig poliskommissarie på brottsplatsen.

Bra signalement

Polisen har från den unga kvinnan och andra vittnen fått ett bra signalement på männen.

Länskriminalens underrättelsetjänst och Säpos författningsskydd fick i går kväll del av detta material.

Säpo har ansvar för den centrala statsledningen, de partier som sitter i riksdag och regering, och inte de mindre partierna utanför riksdagen.

– Men om det framkommer att det varit ett politiskt motiverat våld kan vi bistå. Vi har god kunskap om personer på yttersta vänster- och högerkanten, säger Anders Thornberg, informationsdirektör på Säpo.

Martin Kinnunen och hans flickvän åkte till sjukhus efter överfallet, de kom hem i går kväll.

– Det här är en politisk aktion från kända antifascister, säger han.

– Organisationen Afa har tidigt hotat med att de ska attackera mitt hem om jag inte lämnar de politiska uppdragen.

Dokumenterade skador

Vad händer nu?

– Jag vet faktiskt inte. Vi har varit uppe på sjukhuset och dokumenterat min sambos skador. Det är ingenting allvarligt, men hon mår förstås fruktansvärt dåligt. Jag har också ringt min chef, Jimmie Åkesson, och sagt att jag inte kommer till jobbet på ett par dagar.

– Det enda jag kan hoppas på är att polis, media och de etablerade politikerna tar det här på allvar.

Simon Bynert, Oisín Cantwell