Lågorna tog fyra barns liv

Foto: Tragedi Poliser undersöker resterna av lägret där familjerna bodde. Orsaken till branden som dödade fyra barn är ännu oklar.
NYHETER

Elden sped sig snabbt i de provisoriska träkojorna under motorvägen.

När släckningsarbetet var klart hittades kropparna efter fyra döda barn.

Foto: Två män vid bron där kläder och andra av familjernas tillhörigheter ligger kvar efter branden.

Tidigt på lördag morgon började det brinna i några träkojor under en motorväg i den italienska hamnstaden Livorno. Kojorna var en del av ett provisoriskt läger där flera romska familjer bodde.

Allt som återstod av lägret när branden rasat klart var några sotiga sängramar och en kundvagn.

I brandresterna hittades kropparna efter fyra barn mellan fyra och tio år. Tre av barnen var släkt med varandra.

”Allvarliga brott”

Vad som orsakat branden var oklart på lördagskvällen eftersom det förekommit motsägesefulla versioner av vad som egentligen hänt.

En teori var att branden var anlagd, men man kan inte heller utesluta att branden orsakats av eld från matlagning som sedan spridit sig.

– Båda hypoteserna antyder att allvarliga brott har begåtts, sa åklagare Antonio Giaconi till AP och menade att dödsfallen också visar att föräldrarna inte haft tillräckligt uppsikt över sina barn.

Offren hedrades

Livornos borgmästare sa i ett uttalande att den dag barnen skulle begravas också skulle bli en allmän sorgedag. Flaggorna var halade på halv stång och en festival ställdes in för att hedra offren.

– Som en pappa i första hand och sedan en borgmästare, kan jag bara uttrycka min djupa sorg för dessa fyra döda barn, sa han i sitt uttalande.

Även premiärminister Romani Prodi har uttryckt sitt deltagande med offren och hela den romska minoritetsgruppen i Italien.

Elisabet Wahl, AP