”Jodenius gick bakom ryggen på partiledningen”

Fd partisekreteraren Johan Jakobsson om skandalen

Ingen i folkpartiets ledning kände till spioneriet mot socialdemokraternas interna nätverk.

Det hävdade den före detta partisekreteraren Johan Jakobsson när rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt i dag.

Tre allvarliga unga män, två garvade politiker och en leende journalist. Dessutom forna vänner och kollegor inom politiken. Rättegången som inleddes i Stockholms tingsrätt i dag hör inte till de vanliga.

Den huvudåtalade Per Jodenius berättar för aftonbladet.se att han ser fram emot att få rättegången överstökad och få möjlighet att gå vidare med livet.

– Det är skönt att vi äntligen har kommit till slutet på den här mycket tråkiga historien. För egen del hoppas jag att det kommer innebära att det jag får leva ett normalt liv, och ha en inkomst, säger han till aftonbladet.se.

Kommer fler pekas ut i skandalen?

– Det finns inga fler att peka ut. Men det kommer hända saker där inne som inte har sagts tidigare. Saker som ska röra målsägaren, säger Jodenus som ger ett lugnt och samlat intryck.

Lugn och samlad

Aftonbladet.ses Johanna Melén är på plats vid rättegången som under förmiddagen handlade mycket om loggar, ip-adresser och it-tekniska detaljer. Hur mycket som folkpartiets ledning kände till om det misstänkta dataintrånget har ännu inte fått något direkt svar, men den åtalade före detta partisekreteraren Johan Jakobssons linje är helt klar:

– Per Jodenius har gått bakom ryggen på Jakobsson och partiledningen genom att ha behållt lösenordet och efter den 15 mars fortsatt använda lösenordet samt lämnat lösenordet till en journalist, sa hans advokat Per E Samuelsson.

– Enligt honom fick Jakobsson först den 15 mars reda på att Jodenius hade tillgång till inloggningsuppgifterna, men trots en bestämd tillsägelse slutade inte Jodenius att använda dem.

Stort mediaintresse

Intresset för fp-skandalen är mycket stort.

– Det är ett stort mediepådrag här vid Stockholms tingsrätt, berättar Johanna Melén.

Har du haft möjlighet att intervjua några av de övriga som är åtalade?

– Jag har träffat den före detta partisekreteraren Johan Jakobsson men han ville inte ge några kommentarer.

Rättegången började med en sakframställan och sedan skulle SSU-ombudsmannen Niklas Sörman, 22, höras. Han är åtalad för dataintrång och falsk angivelse.

Efter lunch är det dags för Nicklas Lagerlöf att höras. Han var tidigare ordförande i Luf Väst och är åtalad för dataintrång.

14.30 kommer Per Jodenius, 25, att höras. Han är misstänkt för dataintrång, samt anstiftan till dataintrång.

Läs mer:

Susanna Vidlund, Johanna Melén

Publisert: