”Mordet kommer att klaras upp”

NYHETER

Anna Politkovskajas son till aftonbladet.se efter gripandena i Moskva

Ilja Politkovskijs mamma sköts till döds i en trappuppgång i Moskva.

Snart ett år senare kan mordet vara på väg att klaras upp.

– Jag tror och hoppas det, säger Anna Politkovskajas son till aftonbladet.se.

På torsdag skulle Iljas mamma, den världsberömda ryska journalisten, ha fyllt 49 år. Efter dödsskotten på Lesnajagatan i Moskva i oktober förra året kan hennes födelsedag aldrig mer bli en fest. Istället ett tillfälle för att minnas och hedra.

– Självklart ska vi fira hennes födelsedag. Vi i familjen kommer att samlas men vi tänker inte delta i de offentliga minnesstunderna som planeras, säger sonen Ilja Politkovskij, 28, på telefon från Moskva.

Professionell utredning

Med tre dagar kvar till födelsedagen meddelade den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka i går att tio personer har gripits, misstänkta för inblandning i mordet på den regimkritiska journalisten. Flera av de gripna ska tillhöra en kriminell gruppering med rötter i delrepubliken Tjetjenien. De övriga är nuvarande och före detta ryska agenter och poliser. Ilja Politkovskij välkomnar nyheten.

– Utredningen har hittills skötts på ett bra och professionellt sätt. Men jag tror inte att vi har sett slutet. Det kommer att ske fler gripanden, säger han.

Samtidigt är sonen kritisk till att åklagaren redan i det här skedet har gått ut med namn på flera av de misstänkta.

– Det finns risk att uppgifterna kan skada den fortsatta utredningen. Det är bara domstolen som har rätt att döma.

Politiskt uttalande

Den person som beställde mordet på Anna Politkovskaja är enligt åklagaren en ryss, boende utomlands. Syftet ska ha varit att skada Rysslands anseende och skapa oro i landet.

Ilja Politkovskij tolkar det uttalandet som rent politiskt.

– Det låter bra att säga så. Det var en tjänst riktad till vissa personer. I själva verket är det bara en av flera möjliga teorier.

Men den teori som den ryska ledningen med president Vladimir Putin i spetsen helst ville höra.

Ilja Politkovskij är väl medveten om att politik spelar en viktig roll när mordet på Rysslands mest kritiska och obekväma journalist ska lösas. Ändå hoppas han på en fortsatt oberoende utredning och i framtiden en rättvis rättegång.

Tror du att vi någonsin får veta sanningen om varför din mamma mördades?

– Jag tror och hoppas på det. För mig är det inte viktigt när det sker, bara att det sker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland