Prins Porsche – en gratiskung

NYHETER

Carl Philip kör omkring i vrålåk – utan att betala

Foto: LASSE ALLARD
flickvän på väg Här är det prinsens flickvän Sofia Hellqvist som åker i den nya lyxporschen. Men varken hon eller Carl Philip betalar en krona för miljonbilen, den är sponsrad. ”Det är en förlängning av samarbetet att han kör våra produkter privat också”, säger Bo Jansson, vd för Porsche.

Carl Philips nya bil är en lyxporsche värd en miljon.

Men själv har prinsen inte betalt en krona – bilen är sponsrad av Porsche.

– Det är en förlängning av samarbetet att han kör våra produkter privat också, säger Bo Jansson, vd.

Foto: Foto: LÄSARBILD
väljer tyskt Sedan november har prins Carl Philip valt bort sin Volvo XC90 till förmån för nya Porsche Cayenne.

I flera år har Carl Philip kört runt i en leasad Volvo XC90. Men nu har prinsen valt bort den svenska bilen och i stället börjat köra tyskt. Nämligen en helt ny Porsche Cayenne S hybrid – värd cirka en miljon kronor.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att den nya lyxbilen inte kostat prinsen en krona. Porsche Sverige lånar ut bilen till Flash Engineering, prinsens racingstall, som i sin tur har lånat ut den till Carl Philip.

Föreslog bytet

– Bilen levererades i november. Prinsen har kört Carrera cup ett antal år och det är en förlängning av samarbetet att han kör våra produkter privat också, säger Bo Johansson, vd för Porsche i Sverige.

Janne ”Flash” Nilsson, ägare för racingstallet Flash Engineering, var den som föreslog att prinsen skulle köra just Porsches nya hybridbil.

– När bilen kom tyckte jag att det var bra, med tanke på hans roll som motorprins, om han vet vad som händer i bilindustrin. Han provar den och ser vad han tycker om hybridbilar.

Betalar han något för bilen?

– Nej, det kan jag ju inte påstå att han gör, säger han.

Får 120 miljoner

Varje år får kungen och hans hovstater mer än 120 miljoner kronor av skattebetalarna i apanage, pengar som även kungafamiljen får ta del av.

Dessutom är kungen enligt Aftonbladets beräkningar god för mer än en kvarts miljard kronor. Trots det har alltså prinsen inte själv betalat ett öre för sin nya bil.

Vill inte kommentera

För hovets biträdande informationschef, Annika Sönnerberg, kommer uppgifterna om prinsens nya lyxporsche som en nyhet.

– Jag har ingen kännedom om detta och kan inte kommentera dina uppgifter, säger hon.

Men är det verkligen rimligt att en person som får ta del av ett 120 miljoner stort apanage varje år inte kan betala för sina egna bilar?

– Jag har ingen kommentar till det, säger Annika Sönnerberg.