Prinsessans stol lär bli ett resmål

Uppdaterad 2013-04-17 | Publicerad 2011-01-15

Aftonbladets Per Bjurman provsitter Madeleines hörn av baren på restaurangen Boathouse i Central Park. Precis här togs bilderna på prinsessan och hennes amerikanska dejt.

NEW YORK. Här sitter jag och ser dum ut på den stol som redan är känd som Maddes.

Den riskerar att bli en svensk turistklassiker.

Det var när hon befann sig just här, i baren på restaurangen Boathouse i Central Park, nationen fick veta att prinsessan hittat en ny vän.

Mitt i Central Park, just nu ett enda Disneygnistrande vintervykort, ligger restaurangen som i går blev den mest kända New York-institutionen i Sverige.

Det var ju här, på något fejk-eleganta Boathouse, en egendomlig hybrid av turistfälla och kändismagnet med tämligen undermåligt kök, som den famösa spanska turisten i söndags tog bilderna som orsakade sådan kalabalik i den djupfrysta nationen på andra sidan Atlanten.

I ett hörn i baren, alldeles vid ölkranarna, satt prinsessan Madeleine och klappade lite på en man som antas vara hennes nya, amerikanska dejt.

Hörnet är inte svårt att hitta, det är bara att knalla rakt fram från entrén och hoppa upp på Maddes stol, perfekt belägen med utsikt över den lilla sjön utanför där man om somrarna kan roa sig med att titta på amerikaner som försöker ro.

Romantiskt är det, fast samtidigt något plastigt och man kan ju inte låta bli att undra över varför skygga celebriteter väljer att gå på ett ställe som dräller av turister. Men det gör dom. En gång såg jag själv hur Al Pacino gick in genom dörren, andra i bekantskapskretsen har sett Jack Nicholson bland borden.

– Och er prinsessa har varit här flera gånger. Jag jobbade inte i söndags så jag såg henne inte själv och ingen i personalen har gjort någon stor affär av det, eftersom vi ändå har så mycket kända människor här. Men hon är en omtyckt gäst, säger hovmästaren Sefet.

Bartendern Gabor minns dock söndagens prinsessbesök.

– Det var jag som serverade henne. Jag visste inte vem hon var, men minns den där västen, säger han när han får se de omtalade bilderna.

Det manliga sällskapet kommer han dock inte ihåg alls och han verkar förvånad över att jag är så intresserad.

Gabor lär dock få vänja sig vid att stå i samma hörn i baren och tala med nyfikna svenskar.

Maddes stol på Boathouse lär bli en blågul turistklassiker.