SVERIGES MIDSOMER

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen om idyllen: Måste vara ett av de farligaste områdena

Skåneorten Viken har haft sin beskärda del av mystiska brott de senaste åren – 1: 2011 – 53-årig trädgårdsmästare hittas mördad i sin säng. 2: 2009 – Trädgårdsmästarens bror dör efter fest – förgiftad av koldioxid. 3: 2007 – Gästarbetare dör – på grönsaksodlarens gård. 4: 1999 – Trädgårdsmästarens vän Gunnar utsätts för kidnappningsförsök. 5: 1994 – Finansmannen Carl-Eric försvinner utan spår – polisen utreder mord. LÄS MER OM HÄNDELSERNA NEDAN.
Skåneorten Viken har haft sin beskärda del av mystiska brott de senaste åren – 1: 2011 – 53-årig trädgårdsmästare hittas mördad i sin säng. 2: 2009 – Trädgårdsmästarens bror dör efter fest – förgiftad av koldioxid. 3: 2007 – Gästarbetare dör – på grönsaksodlarens gård. 4: 1999 – Trädgårdsmästarens vän Gunnar utsätts för kidnappningsförsök. 5: 1994 – Finansmannen Carl-Eric försvinner utan spår – polisen utreder mord. LÄS MER OM HÄNDELSERNA NEDAN.

VIKEN/STOCKHOLM. På ytan en välmående idyll.

Men bland de gröna fälten och klarblå vattnet runt skånska Viken har några av landets blodigaste mysterier utspelat sig.

– Det måste vara ett av Sveriges farligaste områden, säger Håkan Adler på länskriminalpolisen.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
”Det är väldigt obehagligt”, säger Britt- Marie Rosdahl, 67, som jobbar på bensinmacken i Viken.

På byborna som handlar på bensinmacken i Viken syns ingenting. Men de bor alla i ett samhälle som utgjort kuliss för några av landets mest mystiska och tragiska kriminalfall.

En av Sveriges rikaste män, finansmannen Carl-Eric Björkegren, försvann spårlöst från sin villa i Viken 1994. Mordutredningen gav aldrig något resultat.

Inte heller mordet på den 35-åring som hittades skjuten i huvudet vid Kullens fyr har klarats upp.

Flera döda på samma gård

De senaste dagarnas händelser har ytterligare spätt på idyllens skamfilade rykte.

På midsommaraftonen hittades en 53-årig trädgårdsmästare mördad. På samma gård dog en gästarbetare för fyra år sedan. Och 500 meter bort dog 53-åringens bror och dennes särbo dog i en tragisk olycka två år tidigare.

Jämförelsen med den fiktiva brittiska byn Midsomer är inte långt borta.

– Området norr om Helsingborg måste vara ett av Sveriges farligaste, säger Håkan Adler, spaningschef på länskriminalen.

”Kan spela in Wallander här nu”

Britt-Marie Rosdahl, 67, som jobbar på bensinmacken i Viken tycker det har varit lite väl mycket död och elände i byn.

– Det är fasansfullt. Speciellt när man känner grabbarna. Man blir chockad naturligtvis.

Hon bor numera i Höganäs.

– Sånt händer väl överallt, men här i Viken förväntar man sig inte såna saker. Det är väldigt obehagligt.

Arvid Thunberger, 36, och frun Sofie, 34, har bott i Viken i några år. De minns mycket väl gasolyckan 2009 och all dramatik runt omkring.

– Det känns nästan som om de kan spela in ett Wallanderavsnitt här nu.

På midsommar hittas den 53-årige trädgårdsmästaren död i sin säng.

1: 53-årig trädgårds- mästare hittas mördad i sin säng

Mordet på trädgårds- mästaren, 24 juni 2011.

53-åringen.

■ ■Den 53-åriga mannen hittas, enligt uppgift till Aftonbladet mördad i sin säng på andra våningen på midsommaraftons morgon. Kroppen är svårt skadad och det är mycket blod i rummet. Ett fönster är uppbrutet och i fönsterkarmen syns, enligt ett vittne, ett blodigt skoavtryck.

■ ■Flera spår har säkrats och har skickats på analys. Polisen har en god uppfattning om händelseförloppet inne i huset men saknar helt iakttagelser av den eller de som utfört dådet utanför bostaden.

■ ■Läs mer om fallet

Gunnar Nilsson.

4: Trädgårdsmästarens vän Gunnar utsätts för kidnappningsförsök

Vikenbonden Gunnar Nilsson utsätts för kidnappningsförsök, januari 1999.

■ ■Gunnar Nilsson, nära vän och affärspartner till den mördade 53-åringen, blev rikskänd som Vikenbonden efter att ha fött upp den omstridda köttrasen Belgian Blue.

■ ■Genom åren har han utsatts för en rad attacker. 1999 försökte sex män tvinga in honom i en bil, när de misslyckades avlossade de ett skott.

■ ■Två gånger har hans gård utsatts för anlagda bränder. Och under en danstillställning i Bäckaskog, Jonstorp knivhöggs han i armen.

– Den gick rakt genom och jag kände hur kniven tog i revbenet. Hade den gått emellan revbenen hade jag inte suttit här och pratat i dag, säger han.

Grönsaksodlaren och hans särbo dog när de dukade av efter kalaset.

2: Trädgårdsmästarens bror dör efter fest – förgiftad av koldioxid

Gasolyckan i Viken, maj 2009.

■ ■Grönsaksodlaren och hans särbo hittades döda i en sidobyggnad till ett växthus. De hade precis hållit 60-årsfest för odlaren och höll på att duka av.

■ ■Polisen misstänkte först dubbelmord. Men efter en lång och tekniskt invecklad utredning blev slutsatsen att en stor koldioxidtank sprungit läck, gasen hade trängt undan luften i sidoutrymmet och dödat paret. En montör misstänktes för vållande till annans död men utredningen lades ner.

■ ■Mannen är bror till den nu mördade 53-åringen och det är bara drygt 500 meter mellan deras gårdar.

Villan som Björkegren dragit sig tillbaka till.

5: Finansmannen Carl-Eric försvinner utan spår – polisen utreder mord

Finansmannen Carl-Eric Björkegren försvinner spårlöst, juni 1994.

■ ■Björkegren blev rik på snabba aktieklipp under 1980-talet. Han levde ett utsvävande liv med en konstsamling värderad till 100 miljoner och en stående bokning på Operabaren. Sedan sprack bubblan. Skulderna uppgick till 1,3 miljarder kronor och han drog sig tillbaka till villan i Viken. I juni 1994 försvann han spårlöst.

■ ■Han är dödförklarad men mordutredningen pågår fortfarande.

– Han var en ganska bortskämd person, som var van vid att få hjälp med det mesta. Att han skulle kunna arrangera ett spårlöst försvinnande är svårt att tro, sa kommissarie Börje Sjöholm till DN i samband med dödförklaringen.

Grönsaksodlarens gård där en säsongsarbetare dör 2007.

3: Gästarbetare dör – på grönsaksodlarens gård

Säsongsarbetare dör, 13 februari 2007.

■ ■En gästarbetare i 30-årsåldern, anlitad av den nu mördade 53-åringen, hittas död i en husvagn inne på gårdens område. Polisen utreder dödsfallet och kommer fram till att inget brott ligger bakom.

■ ■Efter dödsfallet och en inspektion av ett tiotal fallfärdiga husvagnar riktar Miljöavdelningen kraftig kritik mot gästarbetarnas boendeförhållande. Grönsaksodlaren lovar bättring.

Man i 60-årsåldern tar sitt liv efter gisslandrama

Gisslandrama slutar i självmord, 26 juni 2011.

■ ■Ett gisslandrama på en gård utanför Höganäs i går morse slutade tragiskt med att en man i 60-årsåldern tog livet av sig. Mannen, som driver ett lantbruk, hade attackerat sin drygt 30 år yngre hustru med en yxa och tagit gisslan inne på gården. Polis kom till platsen för att medla men det misslyckades och mannen tog sitt liv.

Kullens fyr.

35-årig man skjuts ihjäl med två skott i huvudet

35-åring mördas vid Kullens fyr, 31 maj 2002.

■ ■En 35-årig man med jugoslaviskt ursprung skjuts med två skott i huvudet på en rastplats intill Kullens fyr, norr om Helsingborg.

■ ■Polisen misstänkte att det rörde sig om en drogrelaterad uppgörelse och en 24-årig vän till mannen häktades. Han släpptes senare fri och mordet är ännu ouppklarat.

Publicerad: