Varg jagades med snöskoter och slogs ihjäl

Grovt jaktbrott i Gävleborg

Vargen jagades först av en snöskoter.

Sedan kördes den över och slogs ihjäl med ett trubbigt föremål.

Nu jagar polisen de skyldiga bakom den brutala jakten.

Den döda vargen hittades vid sjön Fansen mellan Bollnäs och Ockelbo i början av februari. Skadorna på kroppen antydde att den hade blivit utsatt för grovt våld.

Efter att Statens veterinärmedicinska anstalt undersökt djuret kunde man konstatera att skadorna var mycket omfattande: vargen hade flera revbensbrott, ett benbrott och flera skallskador.

Dödades med trubbigt våld

– Den är avlivad med trubbigt våld. Och med utgångspunkt av det här kan man misstänka att den är påkörd en eller flera gånger, säger polisinspektör Sven Lind till Sveriges Radio Gävleborg.

Polisen misstänker att någon eller några personer jagat vargen med hjälp av snöskotrar. När vargen inte längre orkade kördes den över och därefter slogs den ihjäl.

Flera förhörda

Händelsen rubriceras som grovt jaktbrott och polisen har förhört flera personer. Men några misstänkta gärningsmän till den våldsamma jakten finns inte.

Jägareförbundets länsordförande Karl-Evert Hellsén säger till Sveriges Radio att det vore en stor skam för jägarkåren om det skulle vara jägare som ligger bakom brottet.

Publisert: