Våldtagen och mördad för att hon var lesbisk

Sydafrikanska fotbollsstjärnan Eudy Simelane offer för sydafrikanska våldet

Ingen kan säga säkert om den berömda fotbollsspelaren Eudy Simelane våldtogs för att bli "botad" från att älska kvinnor.

Hon dog av 28 knivhugg den natten.

Projektet "Dödsorsak: kvinna" har nått sin fjärde anhalt, Sydafrika. Karin Alfredsson och Linda Forsell rapporterar från ett land med världsrekord i våldtäkt.

Grannarna hörde hennes skrik i natten. Men på fältet mitt i kåkstaden Kwa Thema i Johannesburg dumpas ofta lik och man går inte ut när det är mörkt.

Först i gryningen hittade de Eudy Simelanes kropp.

Domaren: Ett hatbrott

Kanske kände de inte igen henne eftersom hon var halvnaken, våldtagen och knivhuggen. Annars hade de gjort det. Eudy Simelane var berömd. Hon var fotbollsstjärna, hon spelade i det sydafrikanska damlandslaget Banyana Banyana – och hon var lesbisk.

När den sista domen i Eudys fall kom i september i fjol kallade domaren brottet för ett hatbrott. Exakt hur det gick till när hon våldtogs och dödades vet vi inte. Det finns inga vittnen. Men hon var våldtagen av flera män och hennes kropp hade 28 knivhugg i bröstet, i ansiktet och på benen. Till och med fotsulorna hade skärsår.

”Jag orkade inte titta”

Balise är Eudys vän sedan tonårstiden. De spelade fotboll i samma lag och var hälften i en kvartett av vänner som umgicks, alltid. Nu står hon där Eudys kropp hittades den där morgonen den 28 april 2008. Balise var också på plats.

– Kroppen låg i diket och någon hade lagt en filt över, säger hon. Men jag gick aldrig fram och tittade. Jag orkade inte.

Mordet på Eudy Simelane är unikt på ett enda sätt: att förövarna gripits och dömts. Mängder av våldtäkter och kvinnomord i Sydafrika fastnar i systemet och tar åratal att utreda och lagföra, om det över huvud taget blir något resultat. Fyra män åtalades för Eudy Simelanes död och två fälldes. De fick långa fängelsestraff, den ene livstid.

– Attackerna mot oss lesbiska har minskat efter Eudys död, säger Kunu Semake som också bor i Kwa Thama och är aktiv i organisations Gay and Lesbian Equality Project. Uppmärksamheten har hjälpt oss.  Åtminstone just här.

”Botas” genom våldtäkt

I stora delar av Sydafrika verkar våldet bara öka. Idén om ”botande våldtäkter” sprider sig. Att en lesbisk kvinna genom att våldtas av en ”riktig karl” ska kunna förstå vad som är hennes uppgift som en ”riktig kvinna”.

Gents Madosela, 23,är en av dem som drabbats.

– Jag var 17 år och på väg hem från min vän. Det var vid 9-tiden på kvällen. Två killar följde efter mig och stökade: ”Du är ingen man! Vi ska ge dig en läxa!”

– De slet av mig mina kläder och våldtog mig. Sedan slog de mig med tegelstenar. Jag minns inget mer.

Gents vaknade upp på sjukhuset, allvarligt skadad. Hennes tänder var inslagna och ansiktet mosat.

– Men jag lever, säger hon stolt. Och jag är fortfarande lesbisk.

”Polisen hånade oss”

Khosi var 19 år när hennes 17-åriga flickvän Tebogo våldtogs. När de båda gick till polisen för att anmäla möttes de av förakt. Polisen sa: ”Varför är du tillsammans med en tjej!? Du tyckte väl det var mysigt att bli knullad av en riktig karl?”

Khosi, som nu är 37 år och gift med en annan kvinna, gråter när hon berättar:

- De tog inte ens emot vår anmälan. Tebogo tyckte att alltihop var mitt fel, och det tyckte jag också. Om hon inte hade varit tillsammans med mig hade det aldrig hänt. Hon tog avstånd från mig och blev deprimerad. Två månader senare hängde hon sig.

”Går nästan aldrig ut”

Lindiwe ”Karate” Sithole, 34, har en 14-årig son. Han kom till vid en våldtäkt.

– Jag var full och på väg hem från klubben. Det var två killar som tog tag i mig och drog in mig i buskarna. De hade pistoler. Jag brukar inte vara rädd, jag brukar slåss, men jag vågade inte. De sa att jag skulle uppföra mig som en kvinna och slog mig med pistolerna innan de våldtog mig.

– När jag kom hem grät jag hela dagen och tänkte ta livet av mig. Jag kände mig alldeles värdelös, jag hade ju inte ens försvarat mig. Nu har jag slutat dricka och jag går nästan aldrig ut på kvällarna. Jag är rädd.

HBT-vänligt bara på pappret

Den sydafrikanska lagstiftningen har skrivits om, och numera är bland annat våldtäkt inom äktenskapet straffbart, och straffen för våldtäkt är hårda, men rättsystemet är långsamt. I mitten av mars demonstrerade en grupp aktivister utanför domstolen i kåkstaden Khayelitsha i Kapstaden. De protesterade mot att målet om mordet på en lesbisk kvinna i februari 2006 om igen skjutits upp – för femtonde gången.

Hiv-smitta överförs ofta via våldtäkter. Man räknar med att var tredje sydafrikan mellan 30 och 34 år är smittad och befolkningens genomsnittliga livslängd är bara 48 år. Totalt 5,7 miljoner sydafrikaner var hiv-smittade i slutet av 2009, den högsta siffran i världen.

Formellt är Sydafrika ett HBT-vänligt land med bland annat lagstiftad rätt för personer av samma kön att gifta sig – men motståndet mot det ”o-afrikanska” levnadssättet är fortfarande starkt.

I Sydafrika är det vanligare att en kvinna blir våldtagen än att hon går ut högstadiet.

Här våldtas lesbiska kvinnor för att ”botas” genom sex med en eller flera män.

Men en dom i ett uppmärksammad mordrättegång kan innebära en liten ljusning.

Projektet "Dödsorsak:Kvinna" med Karin Alfredsson och Linda Forsell har nått Sydafrika, och berättar om mordet på lesbiska fotbollsspelaren Eudy Simelane.

Karin Alfredsson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN