Nyheter

Gorillan går på sina två ben

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Jonas Wahlström: ”Väldigt ovanligt”

Tvärtemot det förväntade går Ambam inte alls illa.

I stället vandrar den 220 kilo tunga gorillan runt på två ben – och har blivit en Youtube-sensation.

– Det är unikt att han går längre distanser, säger djurexperten Jonas Wahlström.

Gorillan Ambam kan gå som en människa.

Foto: Scanpix

Förutom att ha blivit en succé på internet har gorillahanen Ambam lockat stora skaror till djurparken Port Lympne i Kent, England.

”Det är unikt”

Medan hans vänner tycker att det är mest bekvämt att ta sig fram på alla fyra reser sig Ambam upp och tågar rakryggat runt i gorillahägnet.

– Alla gorillor skulle kunna göra det, men det är väldigt, väldigt ovanligt. Det är unikt att de gör det längre distanser, säger Jonas Wahlström, djurexpert och föreståndare vid Skansenakvariet.

Ambam är 21 år gammal och väger 220 kilo och är en imponerande syn när han går runt på två ben. Ståendes på två ben mätar han nästan 183 centimeter.

Utvecklats genom åren

Hans skötare Ingrid Naisby har tagit hand om honom i över 16 år och sett honom utvecklas.

– Han har alltid gillat att stå upp. Det handlar om att hitta balansen och han har tränat länge på det. Nu har han fulländat det, säger hon enligt Daily Mail.

Normalt sett ställer sig gorillor upp på två ben endast för att nå grenar eller att få en bättre utsikt. Men Ambam verkar gå mer för nöjes skull – och njuter av uppmärksamheten från besökare.

– Det är väl inte omöjligt om han ställer till uppståndelse. Det kan vara något han märker som han tycker är kul, och så fortsätter han, säger Jonas Wahlström.

Flera apor på två ben

Enligt Skansenchefen finns det andra människoapor som behärskar konsten att gå på två ben.

– Det finns ju en annan art som heter bonobo, dvärschimpansen. De går ofta på två ben och kan vandra som en människa. Men det är mer eller mindre korta sträckor, säger Wahlström.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: