Nyheter

Nu vill Maud reglera elen

Av: 

Eva Buskas

Carina Bergfeldt

Vill reglera I en debattartikel i DN skriver Maud Olofsson (C) att hon vill ställa större krav på elbolagen, för att skydda konsumenterna.
Vill reglera I en debattartikel i DN skriver Maud Olofsson (C) att hon vill ställa större krav på elbolagen, för att skydda konsumenterna.

NYHETER

Det har gått en vecka sedan Aftonbladets eluppror, när över 300 000 läsare protesterade mot de rådande villkoren på elmarknaden.

Nu går C-ledaren Maud Olofsson till hård kritik mot den samma – och föreslår prisreglering av tillsvidareavtal.

”Syftet är att garantera ett skäligt elpris också för kunder som inte gjort ett aktivt val. Det är ett första steg i att stärka konsumenternas ställning” skriver hon i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Ett av fyra svenska hushåll har inte gjort ett aktivt val gällande sin el.

Har man inte det får man per automatik betala det dyraste elpriset.

”Måste skydda alla hushåll”

Nu behöver konsumenterna mera skydd mot de skyhöga elpriserna, anser Centerpartiets ledare.

”Elbolagens prissättning måste regleras för att skydda alla hushåll som inte gjort ett aktivt val utan har dyra så kallade tillsvidareavtal” skriver Centerpartiets ledare på DN Debatt i dag.

Hon konstaterar att Centerpartiets lojalitet gentemot Alliansen haft ett pris, och i sin text säger Maud Olofsson att hon tror att en förklaring till tillbakagången i valet 2010 var just att väljarna upplevde att partiet tappat samhällskritiken.

”Stått på elbolagens sida”

”Vi blev för mycket försvarare av system i stället för försvarare av enskilda människor som är centerpartiets historiska utgångspunkt. Det gällde sjukförsäkringen där vi drog oss undan debatten av omsorg om regeringen. Ett annat exempel är elpriserna, där många upplevt att vi stått på elbolagens sida och inte på konsumenternas” skriver Maud Olofsson.

I sin debattartikel säger hon att partiet i dag presenterar ett förslag som går ut på att skydda dem 25 procenten av de svenska elkunderna som av olika anledningar inte har kunnat eller inte gjort ett aktivt val, och i stället tilldelats ett tillsvidarepris, det dyraste alternativet. Aftonbladet avslöjade för en vecka sedan att det här gruppen tillsammans betalar en miljard till elbolagen i onödiga avgifter.

”Stärka konsumenterna”

”Därför vill jag och Centerpartiet reglera elhandelsbolagens prissättning. Syftet är att garantera ett skäligt elpris också för kunder som inte gjort ett aktivt val. Det är ett första steg i att stärka konsumenternas ställning. Vi måste bli både bättre och modigare i att reagera när vi ser samhällsproblem som engagerar och påverkar människor, oavsett om det handlar om elpriser eller ungas utanförskap” skriver Maud Olofsson på DN Debatt.

Hård kritik

Men utspelet får hård kritik från de egna leden. Elisabeth Thand Ringqvist, som fram tills helt nyligen var Maud Olofssons egen politiska rådgivare, kallar förslaget märkligt och skriver på sin blogg att "staten måste hålla fingrarna borta från prisregleringar".

Magnus Andersson, Förbundsordförande i CUF, säger att han är förvånad och orolig över Maud Olofssons utspel.

– Hon har helt tappat kompassen för vad som är frihetlig politik, att reglera priset på en fri marknad skulle är inte ens något som en vänstersosse skulle göra.

Han tycker visserligen att det är bra att Maud Olofsson intar konsumentperspektivet, men tycker istället att hon borde ge Energimarknadsinspektionen i uppdrag att se över nätpriserna.

– Det som verkligen är problemet är att människor som bor på varsin sida av gatan kan betala flera tusen olika på grund av att nätbolagen har monopolställning. Att se över det hade varit en frihetlig politik, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter