Kan Coca-Colas recept vara avslöjat?

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Scanpix

Det har varit en välbevarad hemlighet i ett bankfack i 125 år.

Nu rapporterar världens medier om att Coca-Colas recept kan vara avslöjat.

Det är sajten Thisamericanlife.org som påstår att de har kommit över receptet på världens mest kända läsk.

Receptet fotograferades

Receptet ska odramatiskt ha publicerats i en lokaltidning i Coca-Colas hemstad Atlanta 1979. Långt bak i tidningen Atlanta Journal-Constitution publicerades ett fotografi av receptet, utan att någon förstod värdet av publiceringen. Förrän nu.

Enligt Daily Mail ska fotografiet föreställa en lapp, skriven av en vän till uppfinnaren John Pemberton, som sedan förts vidare genom generationerna.

När Thisamericanlife.org intervjuar historikern Mark Pendergrast, författare av boken "For God, Country and Coca-Cola", säger historikern att han är övertygad om att det är en version av den kända dryckens recept.

Hemliga ingredienser

Coca-Cola är ett av världens mest kända varumärken. 1887 köptes receptet av Asa Candler, som av konkurrensskäl såg till att det aldrig skrevs ner. Han tog bort alla etiketter från burkarna och såg till att de viktigaste ingredienserna i stället fick namnet 7X, rapporterar Daily Mail.

– Företaget har alltid påstått, och såvitt jag vet är det sant, att enbart två personer åt gången vet hur man ska blanda 7X-ingredienserna, säger Mark Pendergrast till Thisamericanlife.org enligt Daily Mail.

– De två personerna reser aldrig med samma plan ifall något skulle krascha, receptet förs vidare med en hemlig ritual och förvaras i ett bankvalv.

När Aftonbladet försöker besöka Thisamericanlife.org går det inte att komma in på sajten. Endast en cashad variant visar att sajten publicerat det hemliga receptet.

Publicerad: