Den nya arabvärlden

Nio svenskar räddade från Libyen

Av: 

William Svärd

Sofi Tagesson

Niclas Hammarström

NYHETER

Räddades med flygplan till Malta

VALETTA/STOCKHOLM.

Nio svenskar räddades från Tripoli på torsdagskvällen.

Sex av dem flögs ut med det svenska Herculesplanet och landade på Malta.

Strax innan kom tre svenskar som räddats med ett kanadensiskt plan.

Efter misslyckandet i går, när det svenska Herculesplanet tvingades vända i luften, gjordes ett nytt försök att evakuera svenskarna från Libyen i dag.

Den här gången gick de bättre. Vid halv nio på kvällen landade planet på Malta efter att ha hämtat sex svenskar i Tripoli. Strax innan kom ytterligare tre svenskar med ett kanadensiskt plan.

– Det var totalt kaos på flygplatsen i Tripoli, säger Mohammed, 30, till Aftonbladets utsände i Malta.

Han åkte med det kanadensiska planet tillsammans med sina barn Lilian, 3, och Adam, 1. De har försökt ta sig från Libyen i flera dagar men har fått vända vid flygplatsen.

Fler svenskar i området

– Alla var vid gott mod. Barnen var ledsna, men annars var allt lugnt, säger Hans som var befälhavare på det svenska planet.

Alla svenskar i Tripoliområdet som sagt att de vill resa hem har nu evakuerats. Ytterligare två svenskar återstår, men de är i andra städer.

Det är också möjligt att fler av de drygt 30 svenskar som finns kvar i Libyen och som sagt att de inte vill åka hem ändrar sig.

Tidigare i dag landade ett brittiskt fartyg i Malta med fyra svenskar ombord.

ICC startar utredning

Den Internationella brottsmåldomstolen, ICC, kommer att inleda en utredning om brott mot de mänskliga rättigheterna i Libyen. Det tillkännagav åklagare Luis Moreno-Ocampo i dag. De kommer att utreda både Muammar Gaddafi och hans närmaste.

– Under de kommande veckorna kommer vi att utreda vem som bär ansvar för de allvarliga brott som har begåtts i Libyen, säger Luis Moreno-Ocampo.

Det som främst ska utredas är de attacker på fredliga demonstranter som skett från den 15 februari och framåt. Även oppositionen kan komma att utredas.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Den nya arabvärlden

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen