Titta, så kan du bli Sveriges nya Astrid Lindgren

avMadeleine Brohlin, Minimedia

NYHETER

Nu kan du gå i Astrid Lindgrens fotspår och bli barnboksförfattare.

På Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby hålls kursen ”Att skriva barnlitteratur”.

– Vi hoppas att hennes skrivande ande ska sväva över oss där, säger Helene Ehriander, lektor i litteraturvetenskap och kursansvarig.

Foto: PRIVAT
Helene Ehriander är kursansvarig för ”Att skriva barnlitteratur” som hålls vid Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby.

Gillar du Astrid Lindgren-böckerna och tycker om att skriva? Då är kanske ”Astrid Lindgren kursen” Att skriva barnlitteratur är något för dig.

Läser på distans

Varje år ger Linnéuniversitetet kursen på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby

– Kursen, som är 15 högskolepoäng, går varje höst och vart annat år har vi uppföljning på våren då man kan läsa ytterligare 15 högskolepoäng. Kursen är på distans men ett par träffar är på Astrid Lindgrens näs. Vi hoppas att hennes ande ska sväva över oss där och inspirera. Det är en väldigt inspirerande miljö där. Träffarna ligger över en helg så vi är där fredagar till söndagar. Det finns både vandrarhem och hotell som studenterna kan bo på, säger Helene Ehriander.

”Värdefullt att träffas”

Under träffarna är det bland annat gästföreläsningar och chans för studenterna att ge respons på varandras texter.

– Det är väldigt värdefullt att få träffas. Vi brukar ha flera författarbesök och bokförlag brukar komma dit och presentera sig.

Under kursen har man skrivövningar som studenterna ska skicka in.

– Vi hade en uppgift där eleverna skulle skriva en text om en fattig pensionär som matar kvarterets alla katter trots att han eller hon knappt har pengar till mat själv. Uppgiften var att försöka skriva det utan sentimentalitet, säger hon.

160 sökande

Nytt för i år är att universitetet kommer att ge en förberedande kurs redan i sommar.

– Kursen gick första gången nu i höstas. Man söker på antagningsprov så man ska skicka in ett par sidor med skriven text. Vi hade 160 sökande i höstas och det var 24 personer som blev antagna. Nu vi vill höja kvalitén på antagningsproverna och ge studenter möjligheten att skriva sig varma. Därför har vi dragit igång en sommarkurs, en preparandkurs, som även den heter ”Att skriva barnlitteratur”. Man kan läsa den på sommaren och arbeta fram ett arbetsprov så att man kan skriva vidare och söka den här andra kursen.

Studenter som läst kursen tidigare har både gett ut böcker eller är på väg att ge ut sina böcker.

– En del har redan gett ut böcker och andra har kontakt med förlag. Andra har intresse och talang att bli författare, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM