Blairs tjänstemän skrev Gaddafis tal

Av: Anders Munck, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Västmakterna höll Gaddafi om ryggen

Storbirttaniens före detta premiärminister Tony Blair på besök hos Muammar Gaddafi i Libyen 2007.
Foto: AP
Storbirttaniens före detta premiärminister Tony Blair på besök hos Muammar Gaddafi i Libyen 2007.

USA överlämnade regimkritiker till Libyens diktatur.

Men även Storbritanniens regering hjälpte Gaddafi genom att skriva hans tal.

Det avslöjas i hemliga dokument som hittats i Tripoli.

I dag tar hela Nato och övriga västerländska regimer avstånd från Gaddafi och stödjer i stället rebellerna. Men det har inte alltid varit så. Dokument som hittats i en av Libyens säkerhetstjänsts byggnader i Tripoli avslöjar tätare band mellan den gamla diktaturen och väst än vad som tidigare varit känt.

Skickade hem regimkritiker

CIA var bara en av flera utländska säkerhetstjänster som samarbetade med Gaddafi. Dokumenten visar enligt AP på att CIA ordnat så att flera misstänkta terrorister skickats till Libyen. Ett fall är det med nuvarande rebelledaren Abdel-Hakim Belhaj, som själv säger att han blivit torterad av CIA. Att han varit fånge och överlämnades till Libyen bekräftas av dokumenten.

De nya fynden avslöjar också att brittiska regeringstjänstemän var talskrivare åt Gaddafi när han försökte återupprätta anseendet hos sitt styre, som var i vanrykte sedan årtionden. Hans land var en internationell paria, anklagad för attentat och stöd åt terrororganisationer. Samtidigt fick Libyen bistånd av USA och Storbritannien i kontakten med FN:s atomenergiorgan IAEA, när förhandlingarna pågick om att skrota Tripolis kärnvapenprogram.

Julhälsningar från MI6

I den libyska säkerhetstjänstens lokaler har också hittats brev och fax, bland annat från brittiska MI6 och från SIS, med julhälsningar till diktaturen från högt uppsatta personer inom organisationerna. Det finns också uppgifter om att Tony Blair ville träffa Gaddafi i ett av hans berömda tält.

Publicerad: