Hund i fästinghalsband attackerade sin matte

Obs! Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.
Obs! Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.

Den vanligtvis snälla bordercollien attackerade plötsligt sin matte.

Inte bara en, utan två och till och med tre gånger.

När hon tog bort fästinghalsbandet blev vovven sitt gamla jag igen.

Scalibor är ett av Sveriges vanligaste fästinghalsband för hundar. Tiotusentals djur går varje sommar runt med halsbanden, som skydd för de farliga fästingsjukdomarna borrelia och anaplasmos.

Tre attacker

En av biverkningarna är beteendeförändringar, något som en hundägare i Karlskrona nyligen blev varse.

Kvinnans vanligtvis snälla bordercollie gick till attack tre gånger på tre dagar mot sin matte. Kvinnan funderade på att låta avliva honom, när hon fick veta att det fästinghalsband som hunden fått kunde vara orsaken, skriver Blekinge Läns tidning.

En veterinär sade åt kvinnan att ta av halsbandet och tvätta hunden. Sedan dess är han sitt gamla jag.

– Det här är det första fallet av aggressivitet som jag har hört talas om, säger Lena Malmgren, veterinär på MSD Animal Heath som tillverkar produkten.

”Liten frekvens”

Hon berättar att de får in rapporter på i snitt 4 av 10 000 sålda halsband.

– Det är en väldigt liten frekvens, säger hon.

På Läkemedelsverket är man dock mer bekanta med liknande betendeförändringar, även om det fortfarande är mycket ovanligt.

– Det är en känd biverkning, men vi får bara in ett par fall per år, säger Karolina Törneke, veterinär på Läkemedelsverket.

Hennes kollega Peter Ekström uppger att man fick in 19 biverkningsrapporter av fästinghalsbandet Scalibor förra året.

– Men aggressivitet är ovanligt. Det vanligaste är att de blir vingliga, skakiga och slöa, säger han.

”Ta av och tvätta”

Peter Ekström rekommenderar alla som använder fästinghalsband att vara noga när man läser bipacksedeln, följa dosering och instruktioner och vara uppmärksam på beteendeförändringar hos sin hund.

– Börjar en hund bete sig märkligt kan man ringa veterinären och eventuellt testa att ta av hunden halsbandet och tvätta hunden. Däremot om hunden har till exempel kramper tycker jag att man ska åka till veterinären på en gång.

Läsarnas egna berättelser:

Vår schnauzerhund ”Rambo” blev tokig efter en halv dags användande av Scalibor. Han for runt i lägenheten och kliade sig emot allt. Sedan fick han nervryckningar, kissade blod och kunde inte bajsa. Vi fick uppsöka akuten, där de sövde ner honom och kollade njurar och lever.

/Anki
 

Har också en bordercollie som sitt första år hade fästinghalsband. Hon blev slö och enormt hängig. Vi åkte till veterinären där sköterskan såg att vi hade fästinghalsband och rådde oss att ta bort det. Någon dag senare mådde hon bra igen.

/Marianne
 

Vi har en ”Ridgeback” som haft halsband flera år men fick förra året stora halsbesvär (svullen hals) och hostade/kraxade och hade svårt att andas. Detta försvann efter att vi tog bort halsbandet.

/Patrik
 

Har haft fästingshalsband i sex år på min Labrador. Det är det bästa jag gjort, han har aldrig haft en fästing. Han är fortfarande det snällaste som finns.

/BMO
 

För tre år sedan satte vi ett färstinghalsband på vår chihuahua Nelly. Efter några timmar började hennes ben rycka kraftigt och okontrollerat var 10:e sekund. Vi ringde djursjukhuset, där man sa att vi skulle ta bort halsbandet och tvätta henne. Efter ett par timmar försvann symptomen.

/Ola

Min hund fick epileptiska kramper. Ryckte av halsbandet direkt men hunden fortsatte att han kram var fjärde månad i cirka ett år efter ändå.

/Karin

Vår familj har två hundar som fick fästinghalsband men efter en kort tid upptäckte vi att vår Dvärgsnoser blev slö, låg som i dvala och inte ville gå ut. Veterinären klippte av halsbandet och efter några timmar var hunden pigg. På apoteket där vi köpt dem ryckte de bara på axlarna.

/Bengt

Vår labrador tappade håret och började bli kal om halsen. När vi upptäckte detta tog vi omedelbart bort halsbandet och håret återkom. Mitt råd är att ALDRIG sätta på ett fästinghalsband. Mycket gifter är det i det, det är solklart.

/Jan Jonsson
 

Vi fick avliva vår hund efter tre säsonger med halsbandet. Han började få epileptiska anfall. När vi fick höra från en uppfödare att det var nervgift i halsbanden tog vi bort det. Men anfallen gav sig inte, det slutade med att ett stort anfall aldrig gick över. Vi undersökte hunden grundligt med hjärnröntgen, prover m.m. men utan resultat. Sen dess är jag helt övertygad om att det var halsbandet. Dessa bör stoppas NU. Bra att ni uppmärksammar detta då folk behöver få veta vad det gör med hundarna.

/Ankan
 

Jag har en ”softis” som fyller 8 år och har haft scalibor fästinghalsband utan större problem. Men i våras fick hon kramper efter en timme, men det visste jag om för det står i en bibacksedeln. Nu hade vi tur för det gick över ganska snabbt. Kommer nog inte köpa något halsband nästa år trots en sommarstuga i Roslagen. Får känna på hunden varje kväll i stället.

/Marianne Bergman

Har du också haft problem med fästinghalsband?
Publisert: