Gripen levererar spaningsbilder

Publicerad:
Uppdaterad:
Libysk luftvärnsställning fotograferad av svensk JAS 39 Gripen. Originalbilden har degraderats i kvalitet och avhemligats.
Foto: FL 01
Libysk luftvärnsställning fotograferad av svensk JAS 39 Gripen. Originalbilden har degraderats i kvalitet och avhemligats.

Hittills har de svenska Gripenplanen genomfört 16 flygningar i Natos Libyeninsats.

Bland annat har de svenska planen tagit spaningsbilder.

Foto: Stefan Wilson/Försvarsmakten
Lufttankning som genomfördes under flygningen på fredagen den 8 april.

Det svenska flygdeltagandet i Natos insats har pågått i en vecka. Den svenska delen i insatsen går under namnet FL01 (Flyginsats i Libyen 01).

Hittills har Försvarsmakten inte velat uttala sig om hur insatsen går för svensk del, men under torsdagseftermiddagen lättades det lite på förlåten.

I en artikel på Försvarsmaktens webbplats uppges bland annat att det svenska "förbandet flyger en till två uppdrag per dag, men vid behov mer än så".

Sedan torsdagen 7 april, då de två första svenska planen lyfte från Sigonella-basen på Sicilien för att delta operativt, har det genomförts "16 flygplansrörelser" i den internationella insatsen.

Vid en del av uppdragen har de svenska Gripen-planen tagit spaningsbilder, till exempel av en libysk luftvärnsställning.

"Det FL01:s spaningsförmåga kan ge, är relevant information gällande motståndarens förmåga att bestrida flygförbudszonen, vilket kan vara ovärderlig information för den Natoledda koalitionen", säger Stefan Wilson, chef för den svenska styrkan på Sigonella-basen.

TT

Publicerad: