Världen drunknar

Hundratals offer på tre kontinenter

Världen håller på att drunkna.

Hundratals har dött eller tvingats fly sina hem efter översvämningar i Thailand, Mexiko och Italien bara under oktober.

De allvarliga översvämningarna blir bara vanligare – och det är vårt eget fel.

I Thailand har 373 personer omkommit och över 9,5 miljoner drabbats av de senaste översvämningarna, som sägs vara de värsta på flera årtionden, skriver CNN.

Lokala myndigheter har utlyst en femdagarshelg för att försöka få motvilliga stadsbor att evakuera Bangkok innan helgen då vattnet kan nå 1,5 meter.

I Italien har en kraftig storm orsakat lerskred och störtfloder i Ligurien och Toscana.

Nio personer har bekräftats döda och sex har försvunnit i lermassorna eller svepts ut till havs av stormen, skriver Washington Post.

Allt vanligare

Turister i mexikanska Karibien flydde i tusental innan orkanen Rina väntas slå till under torsdagen, skriver El Universal.

I landets sydöstra delar har uppåt 90 000 personer drabbats när ett flertal floder i staten Tabasco svämmat över sina breddar.

De intensiva regnen med sina påföljande översvämningar blir allt vanligare.

Men det borde knappast komma som någon överraskning, menar metereologen Martin Hedberg på klart.se.

Det är vi själv som orsakat förändringarna genom vår miljöförstöring.

– Vi har påverkat klimatet. Ju varmare atmosfären blir, ju mer vattenånga innehåller den. Det ger mer förutsättningar för kraftig nederbörd och tropiska orkaner, säger Martin Hedberg.

Trenden oroar.

– Det kommer att bli vanligare. Det som är skrämmande är att detta är konsekvenser som vi kan se när vi bara höjt temperaturen med 0,8 grader, säger Martin Hedberg.

EU:s klimatmål är att begränsa temperaturökningen till max två grader och minska utsläppen av växthusgaser med mellan 20 och 30 procent till 2020.

– Luftföroreningarna i Asien kyler faktiskt ner atmosfären. När de lyckas minska utsläppen kommer det att påverka temperaturen, säger Martin Hedberg.

Publisert: