”Avgå, Billström”

Liberala ungdomsförbundet kräver att migrationsminister Tobias Billström (M) avgår.

Hans påstådda uttalande om utvisning av irakier var droppen.

– Det här är inte förenligt med vår liberala asylpolitik. Det är fruktansvärt, säger Adam Cwejman, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet.

I ett uttalande på sin hemsida går Liberala ungdomsförbundet i dag ut med en uppmaning till Tobias Billström – att han avgår.

Det främsta anledningen till kravet är att Billström, enligt Luf, stöder utvisning av kristna irakiska flyktingar, trots att flera människorättsorganisationer avråder från det.

I ett amerikanskt ambassadsdokument från 2007 som Wikileaks släppt avslöjas uttalanden från utrikesminister Carl Bildt (M) och Billström som handlar om flyktingsituationen för irakier som söker asyl i Sverige.

Upprepar sig 19 gånger

De gör där uttalanden som att det behövs ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa irakier för att inte invandringsproblemet ska "skena okontrollerat", skrev Svenska Dagbladet i veckan.

Problem som hedersrelaterat våld och rådande opinion i Sverige ska ha varit orsaker. I en uppmärksammad SVT-intervju med Tobias Billström upprepar han 19 gånger att han inte kommenterar tredjepartsuppgifter.

– Han förnekar inte ens det som sades. Han har förbrukat sitt förtroende, säger Adam Cwejman.

"Inte värdigt"

"Vi hoppas att Fredrik Reinfeldt tar tillfället i akt att inte bara byta minister, utan även förändra den moderata politiken i grunden", skriver Luf på hemsidan.

– Han har gjort sig skyldig till saker som inte är förenliga med liberal flyktingpolitik. Hans åsikter i flyktningfrågan baserar sig på tongångarna i Sverige och inte den enskildes skyddsbehov. Det är inte värdigt Sverige, säger Adam Cwejman.

Kravet på avgång är en signal gentemot Moderaterna om att Luf inte accepterar partiets asylpolitik. Luf kommer att fråga Moderata ungdomsförbundet om de vill ansluta sig till uppropet.

Hur accepterat är det att Luf kräver en alliansministers avgång?

– Vi gör inte det här gladerligen, men vi måste agera när det finns saker som vi inte accepterar, säger Adam Cwejman.

Aftonbladet har sökt Tobias Billström för en kommentar:

– Han inte anträffbar, säger Billströms pressekreterare Linda Norberg.

Skriftlig kommentar

Men Tobias Billström har lämnat en skriftlig kommentar till TT:

"Jag har inte sagt något annat till den amerikanska ambassaden i Bagdad om svensk asylpolitik än vad jag har sagt offentligt i Sverige. Jag har däremot inga synpunkter på vad amerikansk ambassadpersonal skriver i sina rapporter", skriver han bland annat och fortsätter:

"Sverige fortsätter vara ett land för de som flyr undan förtryck och förföljelse men det finns regler för vilka som får skydd och det bedöms utifrån varje individs skyddsbehov".

Aftonbladets bloggar
Publisert: