Utförsäkrade blir helt utan ersättning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

För sjuk för att jobba och för frisk för att förtidspensioneras.

Det blir snart verklighet för 5 000 personer som lämnat sjukförsäkringen.

– Under våren har vi sagt att vi kommer att komma tillbaka med en samlad analys och samlade förslag till en del justeringar i sjukförsäkringsreformen, säger Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), till SR:s Ekot.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Förra året utförsäkrades 42 000 personer i Sverige efter ett beslut om att den tillfälliga förtidspensionen skulle tas bort. Regeringen hade inte beställt någon statistik över hur de personernas fortsatta försörjning såg ut sedan i våras när den förra granskningen kom.

Snart 5 000 drabbade

Då visade det sig att flera personer förlorade på att gå över från den ena ersättningen till den andra.

Efter att SR:s Ekot avslöjat att någon sådan statistik inte fanns har nu Försäkringskassan tagit fram de siffrorna.

Statistiken visar på ett misslyckande. Av de 42 000 personer som lämnade sjukförsäkringen för att gå över till Arbetsfömedlingen, eller få sin situation provad igen, saknar i dag nästan 2 100 personer ekonomisk ersättning.

Ytterligare 3 000 kommer snart att hamna i samma grupp, enligt Ekot.

Beslut på väg

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger till Ekot att han vill försöka hitta ett sätt att lösa situationen för den drabbade gruppen. Det ska inte vara "bara en försämring" att gå över till Arbetsförmedlingen, menar han.

– Under våren har vi sagt att vi kommer att komma tillbaka med en samlad analys och samlade förslag till en del justeringar i sjukförsäkringsreformen och en del närliggande system. Sedan ska man ha respekt för att det inte finns några helt perfekta system, säger han till Ekot.

Publicerad: