”Jag står alltid för det jag säger”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Billström försöker förtydliga sig efter Irakläckan

Migrationsminister Tobias Billström (M) försökte på söndagen förtydliga sig efter kritiken mot vad han påstås ha sagt vid ett möte på USA:s ambassad i Bagdad 2007.

– Det jag har sagt i den svenska asylpolitiska debatten är det som gäller. Någonting annat har jag gett uttryck för varken i samtal med amerikanska ambassaden i Bagdad eller någon annanstans. Jag står alltid för det jag säger i alla sammanhang, säger han i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Enligt uppgifter i en amerikansk ambassadsrapport, som Wikileaks tagit fram, sade utrikesminister Carl Bildt (M) vid mötet att han ville ha en överenskommelse med Irak om att återsända irakier som inte fick uppehållstillstånd i Sverige. Annars skulle det inte gå att upprätta en svensk ambassad i Bagdad. De båda ministrarna ska också ha nämnt flera hedersrelaterade mord i Sverige som får svenskarna att kräva en hårdare flyktingpolitik.

– Som jag har sagt återupprepade gånger de senaste dagarna så har inte jag någon anledning att gå in och recensera innehållet i den här rapporten. Men det jag har sagt offentligt i Sverige är det som gäller, säger Tobias Billström som på söndagen avböjde att uttala sig för TT.

TT

Publicerad: