Fridolin vill att MP står på egna ben

Aftonbladets Karin Magnusson frågar ut Gustav Fridolin.
Aftonbladets Karin Magnusson frågar ut Gustav Fridolin.

VISBY Han beskrivs som stjärnskottet som ska leda sitt parti till ytterligare framgångar i valet 2014.

Och då vill Gustav Fridolin att Miljöpartiet står på egna ben – utan några samarbetspartners.

– Vi är en självständig politisk kraft, säger han.

I kväll premiärtalar Miljöpartiets:s språkrör Gustav Fridolin på scenen i Almedalen tillsammans med språkrörskollegan Åsa Romson.

Inte nervös

Men någon nervositet inför debuten syntes inte på stjärnskottet som under eftermiddagen gästade Aftonbladets Debatt Live.

– Inte särskilt. Jag har haft möjlighet att bolla det jag ska prata om med personer jag har förtroende för, säger Fridolin som bland annat kommer att prata om unga och utbildning.

Partiet vill bland annat att unga arbetslösa ska kunna läsa in gymnasiet utan några återbetalningskrav under första året.

Fridolin ser ingen risk med att en sådan förslag skulle uppmuntra unga att slappa sig igenom gymnasietiden:

– Nej, jag tror ingen slöar sig genom skolan för att komma ut utan den viktiga biljett som gymnasiestudier är. Däremot finns det en del som inte går igenom gymnasiet och som behöver stöd.

Samarbete inte viktigast

Miljöpartiet har sedan valet i höstas röstat med både både de rödgröna och borgerliga partierna i riksdagen. Men huruvida Miljöpartiet kommer att gå till höger eller vänster inför valet 2014 är fortfarande oklart.

– Vi har nu fått ett uppdrag från vår kongress om att forma ett politiskt alternativ inför nästa val. Och då är det inte viktigt vilka partier vi samarbetar med.

– Vi är en självständig politisk kraft.

Publisert: