Den nya arabvärlden

Zawiya återtagen av Gaddafis styrkor

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Invånare vittnar om brutalt våld

Muammar Gaddafi trappar nu upp våldet för att slutgiltigt krossa motståndet mot honom.

Staden Zawiya verkar ha utsatts för den mest brutala attacken från regimen hittills i det libyska upproret.

Vittnen rapporter om många döda och överfulla sjukhus.

Zawiya – fem mil från huvudstaden Tripoli – är den enda stad i det regimkontrollerade området runt Tripoli som har tagits över av oppositionen. Men nu kommer rapporter om att Gaddafi våldsamt slagit ner motståndet och återigen tagit kontrollen av staden.

Förödelse

I natt stängdes mobil- och telefontrafiken ner i staden, samtidigt som stridsvagnar och lastbilar med soldater rullade in i staden.

En invånare i staden som ändå lyckats ringa ut berättar för nyhetsbyrån Reuters att striderna i natt krävt många dödsoffer och att sjukhusen är fulla av skadade människor.

– Zawiya som det var existerar inte längre. De har attackerat staden från klockan 10 i morse till 22.30 på kvällen, sade stadsbon Ibrahim på telefon till Reuters.

Om Zawiya återigen är i Gaddafis händer återuppstår ett dödläge med risk för fullskaligt inbördeskrig i Libyen, med rebellkontrollerade städer i öster och regimtrogna städer i väster.

USA i samtal med rebeller

Samtidigt bekräftar amerikanska utrikesdepartementet att USA för första gången fört samtal med den libyska motståndsrörelsen.

Ett amerikanskt sändebud reste till Kairo för att träffat ledande representanter för rebellernas nationella råd i Benghazi.

Rebellerna har bett USA att införa en flygförbudszon över Libyen. Men utrikesminister Hillary Clinton säger till Sky News att ett sådant beslut måste backas av internationella samfundet och inte bara USA.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen