Okänd men färgstark

Juholt går baklänges och älskar Elvis

Okänd för den stora allmänheten men ändå färgstark.

Traditionalist snarare än förnyare.

En partigängare uti fingerspetsarna. Privat en fanatisk Elvis-fan.

Så beskrivs Håkan Juholt, mannen som föreslås bli socialdemokraternas nya partiordförande.

Julholt är en person som tar plats.

– Han är mycket drivande och vet vad han vill, säger en partikamrat som arbetat nära ihop med honom. Han lyssnar in vad andra tycker men när han väl har bestämt sig så ändrar han inte åsikt.

Trots att han varit riksdagsman sedan 1994 är han fortfarande tjänstledig från jobbet som lokalredaktör på tidningen Östran/Nyheter i Oskarshamn. Han började som reporter på lokalredaktionen i Högsby men eftersom han var politisk aktiv fick han gå över till fotografsysslan. Han var en av de första fotograferna på plats vid den tragiska flygolyckan i Oskarshamn när den kände socialdemokraten John-Olle Perssons plan störtade.

Politik i blodet

Juholt är uppväxt med politiken i blodet. Han pappa var under många år kommunalråd i Oskarshamn. Håkan Juholt gick tidigt med i SSU och gjorde karriär inom lokalavdelningen.

– Han har gått i 1:a majtågen sedan han hade kortbyxor på sig, säger en nära bekant. Han är en traditionell socialdemokrat. Men honom blir det mer av röda fanor än röda mattor.

Juholt gick tvåårig social linje på gymnasiet men ägnade mer tid åt SSU än skolarbetet. I nian skulle han göra ett examenarbete. Han la inte ner många knop på det.

– Veckorna och månaderna gick, berättar signaturen Sårhunden i Östran/Nyheterna. Läraren undrade hur det artade sig. Alldeles utmärkt, lät Håkan meddela i ett svar som inte riktigt var med sanningen överensstämmande. ?När dagen för uppvisandet var inne räddades han av att just den delen av skolan där arbetena förvarades brann ner samma dag.

Polskt fängelse

Juholt brann för världen. Redan som 18-åring smugglade han tryckpressar till fackföreningsrörelsen Solidaritet i Polen. Vilket renderade två dygn i polskt fängelse.

Hans internationella intresse gjorde att han sökte sig till rikspolitiken. Redan som färsk riskdagsman blev han invald i försvarsutskottet, där han suttit alltsedan dess. Han har länge varit socialdemokraternas talesman i försvarsfrågor. En aning ironiskt eftersom han förvägrades göra lumpen på grund av plattfot.

– Han brinner för internationell politik överhuvudtaget och har rest väldigt mycket runtom i världen, säger en källa till Aftonbladet.

När han inte är på Riksdagshuset i Stockholm eller reser i världen bor han i ett bostadsrättsradhus i en del av Oskarshamn som kallas Mysingsö. Han är skild sedan några år tillbaka men hans två tonårspojkar bor växelvis hos honom. Juholt har träffat en ny kvinna i Stockholm som står helt utanför den politiska världen.

Sjukt intresserad av Elvis

På frågan om fritidsintressen svarar en av källorna:

– Politik är hans stora intresse. Men musiken betyder också mycket för honom. Han är sjukligt intresserad av Elvis Presley. På pojkrummet hade han en stor pappfigur av sin barndomsidol.

Länge var hans stora dröm att få åka till Las Vegas och se Elvis live. Han hann aldrig förverkliga den innan Elvis dog.

Människor i hans omgivning som Aftonbladet talar med beskriver honom som principfast.

1985 slog han vad med en annan SSU-politiker om att det aldrig skulle bildas någon SSU-klubb på Öland. Om det ändå skedde lovade Juholt att gå längs hela Ölandsbron. Baklänges.

Han förlorade vadet och höll sitt löfte.

– Det säger ganska mycket om hans person, menar kollegan. Engagemang. Socialt patos. Starka känslor.

Som sagt - okänd på riksplanet men knappast färglös.

Livet är en (S)chlager

I Debatt Live i eftermiddag diskuterar vi veckans hetaste snackisar i ett direktsänt tv-program. Är Håkan Juholt mannen som räddar sossarna? Politikexperterna Lena Mellin och Karin Pettersson svarar på era frågor. Schlagerrävarna Alexander Bard och Helena Trus vet allt om vad som händer backstage på Melodifestivalen. Vi ses 15:00! /Karin Magnusson

Publisert: