”Jag stoppade snö innanför kläderna för att döva smärtan”

NYHETER

Frida våldtogs av polischefen Göran Lindberg – nu berättar hon

Foto: LJÖG OM SIN ÅLDER Frida rymde för att kunna träffa Göran Lindberg. När de möttes i en bil parkerad vid Täby kyrkby i januari 2007 insåg hon att mannen i telefonen lurat henne – han var mycket äldre än vad han hade sagt.

Frida bands, slogs och våldtogs brutalt av polischefen Göran Lindberg, 64.

För första gången träder hon nu fram och berättar.

– Jag stoppade snö innanför kläderna för att döva smärtan, säger hon i ”Efterlyst” i kväll.

Foto: TRÄDER FRAM Frida var bara 17 år när hon fick kontakt med Göran Lindberg. I kväll träder hon fram i ”Efterlyst” och berättar. ”Nu måste jag kämpa och vara stark i det här”, säger hon.

Frida var bara 17 år när hon fick kontakt med Göran Lindberg via en telefonlinje som hon och hennes kompisar på behandlingshemmet brukade ringa till. Då hade hon ingen aning om att han var en av Sveriges högsta polischefer.

– Han sa att han hette Peter och att han var mycket yngre än vad han var. Han sa att han jobbade med ett dataföretag, berättar hon i kvällens ”Efterlyst”.

Mannen i andra luren intygade att han hade kontakter. Han kunde hjälpa henne ut från behandlingshemmet så att hon äntligen skulle kunna få flytta hem.

Frida rymde för att kunna träffa honom. När de möttes i en bil parkerad vid Täby kyrkby i januari 2007 insåg hon att mannen i telefonen lurat henne – han var mycket äldre än vad han hade sagt.

– Efter ett tag ville han att jag skulle suga av honom. Men det ville inte jag. Men han tog tag i mitt hår och tryckte liksom ner huvudet. Han var väldigt bestämd med vad han ville.

I hovrätten friades Göran Lindberg för våldtäkten.

Spänt fast läderband

En vecka senare träffades de igen.

– Eftersom jag hade berättat att jag kände mig väldigt bortstött och inte hade så mycket människor omkring mig, så sa han att han skulle ta med en tjej som han kände som kunde vara ett stöd för mig, berättar Frida i programmet.

Men någon annan flicka dök aldrig upp. I stället tog han med henne till Såstaholms konferensanläggning.

I förväg hade han varit på rummet och spänt fast läderband i sängstolparna. När Frida förstod vad som väntade försökte hon fly.

Slängde pengarna

– Men han tog tag i mig och spände fast både ben och armar i de här läderremmarna i sängen. Jag fick typ panik. Jag hoppades på att någon skulle höra och förstå att allt inte stod rätt till. Han höll för munnen och slog till mig ibland när han såg att jag grät.

Efteråt den utdragna och brutala våldtäkten knölade han ner några femhundralappar i hennes bh.

– Jag spydde en del efteråt. Jag stoppade snö innanför kläderna för att döva smärtan.

Pengarna slängde hon i skogen. Hon ville inte ha något kvar som påminde om övergreppet på hotellrummet.

”Nu måste jag kämpa”

Frida anmälde våldtäkten och lämnade telefonnummer, signalement och större delen av registreringsnumret på hans bil till polisen. Hans DNA kunde också säkras. Men Lindberg gick fri tills han greps i januari 2010.

Under tiden mådde Frida mycket dåligt. Vändningen kom först med rättegången.

– I samband med att de åtalade Lindberg så blev det ett sätt att nu måste jag kämpa och försöka vara stark i det här.
 

OBS! Frida heter något annat i verkligheten.

I kväll kl 21 i TV3: Efterlyst