”Jag är stolt över Zahra”

Av: Kristina Edblom, Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Volontären Zahra Abidi sköts i huvudet – när hon pratade med sin mamma

Zahra Abidi åkte till Elfenbenskusten trots oroligheterna. Hon ville att världen skulle få veta hur allvarligt läget var i landet. I förrgår dödades hon av en kula som kom rakt genom fönstret.
Foto: PRIVAT
Zahra Abidi åkte till Elfenbenskusten trots oroligheterna. Hon ville att världen skulle få veta hur allvarligt läget var i landet. I förrgår dödades hon av en kula som kom rakt genom fönstret.

Zahra Abidi, 34, kämpade för freden – trots att kriget kom allt närmre.

Hon dödades av en kula genom fönstret.

– Jag är stolt över Zahra och allt hon har gjort, men just nu känner jag bara smärta, säger mamman Lena Abidi Basseur.

Sent i förrgår kväll satt FN-volontären Zahra Abidi från Stockholm och pratade med sin mamma på Skype från sin lägenhet i Elfenbenskustens största stad Abidjan.

När kommunikationen bröts gick de över till att skicka sms.

– Plötsligt svarade hon inte mer, jag ringde och hon svarade inte då heller, säger Lena Abidi Basseur, som bor i Belgien.

– Jag tror att Zahra blev skjuten medan jag sms:ade med henne.

Zahra satt vid datorn när en förmodad förlupen kula kom rakt genom fönstret och träffade henne i huvudet. Vännerna som såg hela händelsen ringde direkt efter ambulans, men sjukvårdspersonalen lyckades inte rädda hennes liv.

Jobbade hårt

Zahra Abidi kom till Elfenbenskusten i april för två år sedan. Hon arbetade som rådgivare inför det stundande valet och skrev rapporter som skickades till FN-högkvarteret i New York. I december förra året, när oroligheterna i landet blossade upp efter valet, evakuerades alla volontärer.

– Zahra var helt slutkörd. Det hade varit väldigt hårt arbete, säger Lena Abidi Basseur.

Men FN ville ha tillbaka henne i en annan tjänst, som analytiker. Lena Abidi Basseur bad dottern att inte åka.

– Zahra tvekade, men bestämde sig för att åka i alla fall. Hon tyckte att det var så viktigt.

Zahra Abidi ville att världen skulle få veta hur allvarligt läget i Elfenbenskusten var.

– Om ni bara visste vad jag ser på sjukhusen – lemlästade barn och kvinnor. Det pågår ett folkmord, brukade hon säga.

Kände rädsla

Under det sista samtalet berättade Zahra Abidi för första gången att hon var rädd. Tidigare på dagen hade hon hört skott i närheten, men nu var det lugnt, sa hon.

Samma kväll pratade hon också med sin pappa Mohamed Abidi, hemma i Stockholm. Han frågade henne om hon kände att hon gjorde skillnad.

– Jo, pappa, jag gör skillnad, svarade hon.

Bara någon timme senare var hon död.

Zahra Abidi hade dubbla magisterexamen i internationella relationer, från Stockholm och Paris. Innan hon fick jobbet som FN-volontär hade hon bland annat arbetat på Unesco. Drömmen var att bli diplomat.

Jacques Mouaya var Zahra Abidis chef på FN. När Aftonbladet når honom på telefon i det krigshärjade Abidjan är han bedrövad och beskriver Zahra Abidi som en av de allra bästa FN-volontärer han träffat.

”Enorm förlust”

– Hon var så oerhört engagerad. Hon tänkte aldrig på sig själv, bara på hur hon skulle kunna göra sitt jobb så bra som möjligt. Det är en enorm förlust.

De senaste veckorna har många rest tillbaka till sina hemländer. Men Zahra Abidi var motiverad och ville vara kvar och arbeta för fred.

FN ska nu göra en utredning av händelsen.

Publicerad: