Tvingade sin dotter att spela psyksjuk i elva år

NYHETER

Nu misstänks pappan för bidragsbrott på miljontals kronor

Sedan dotter var sju år misstänks den 46-årige pappan ha tvingat henne att spela svårt psykiskt sjuk och leva isolerad från omvärlden.

För det fick han ut miljonbelopp.

Först när flickan rymde hemifrån uppdagades hennes elva år långa mardröm.

Mannen i Skåne sitter nu häktad misstänkt för grovt bedrägeri och bidragsbrott som ska ha pågått mellan åren 2003-2010 enligt häktningsframställan.

Under de elva år han hållit sin dotter hemma har han fått ut sammanlagt 2, 3 miljoner kronor under åren.

Dottern är i dag 18 år gammal.

Rymde hemifrån

För en tid sedan lyckades hon ta sig hemifrån och när hon polisanmälde pappan började hon berätta en fasansfull historia.

Sedan hon var sju år gammal har hennes pappa isolerat henne hemma. Han har tvingat henne att låtsas att hon har en så pass svår psykisk sjukdom att hon inte kunnat gå till skolan eller ens uttrycka sig i tal, endast med ljud- och kroppsspråk.

Pappan instruerade henne i hur hon skulle uppträda vid möten med sjukvård och socialtjänst och hon ansågs vara så sjuk att hon bedömdes behöva personlig assistans så gott som dygnet runt.

– Det handlar om en person som gett oriktiga uppgifter om sin anhöriges sjukdomstillstånd. Detta har lett till att han fått ut bidrag för att vårda denne, säger förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Bo Birgerson.

Åtal väntas

Undersökningar av flickan sedan hon lämnat familjen visar istället att hon har en hög funktionsnivå.

– Från att ha bedömts som en person som behöver all hjälp i världen har det visat sig att personen klarar sig själv, säger förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Bo Birgerson.

Sedan pappan greps i juni har han inte fått ha någon kontakt med dottern och den 18-åriga unga kvinnan själv är placerad på ungdomshem.

I morgon rinner åtalstiden ut men åklagaren kommer att begära uppskov ytterligare en dag.

Under häktningsförhandlingarna har pappan hela tiden nekat till brott. Han går med på att pengarna har betalats ut till honom men anser inte att han fyllt i några blanketter felaktigt, att han inte begått något brott.

Fler fuskar

Fram till sista september i år har totalt 1 141 bidragsbrott polisanmälts av Försäkringskassan, jämfört med 1 035 under hela förra året, skriver TT. Ökningen förklarar myndigheten delvis med att personalen har blivit bättre på att veta vad som verkligen är brottsligt.

Vera Muholjic på Försäkringskassan i Malmö, specialist på ersättningar till funktionshindrade, vill inte uttala sig om fallet.

– Vi kan inte prata om det eftersom det handlar om sekretessbelagda uppgifter, säger hon till TT.

I det här fallet hade flickan fått personlig assistans 98 timmar i veckan, enligt City Malmö. Tjugo timmar betalas då av kommunen och resterande av Försäkringskassan, enligt Muholjic.