”Han har följt reglerna”

Reinfeldt kommenterar Billströms klipp

Migrationsminister Tobias Billström har gjort miljonklipp på sin "övernattningslägenhet" i Stockholm.  

Nu rycker statsministern ut till hans försvar. 

– Han har, vad jag kan se, följt de regler som finns, säger Fredrik Reinfeldt. 

I dag avslöjade Aftonbladet att Tobias Billström (M) tjänat miljoner på sin övernattningslägenhet som han har i Stockholm. Migrationsministern är skriven i Malmö och får därför 80 000 kronor per år i ersättning för dubbelt boende. Lägenheten i Hammarby Sjöstad, där Billströms familj är skriven, ombildades nyligen. Det innebär att Billström tjänat miljoner på vad som rent formellt är hans övernattningslägenhet. Även försvarsminister Sten Tolgfors har sin familj skriven i en övernattningslägenhet i Stockholm, men är själv skriven i Örebro. Även han kan därför kvittera ut ersättning för dubbelt boende.

”Ska vara hederligare”

Riksdagsledamöter och statsråd har rätt att behålla bostadsadressen i sin hemort, även om de inte vistas där särskilt ofta. Men enligt statsvetaren Katarina Barrling vid Uppsala universitet är situationen problematisk för ministrarna - även om de inte bryter mot några lagar.

– Allmänheten vill inte se politiker som skor sig på systemet, de ska vara lite hederligare och föregå med gott exempel, säger hon. 

Men statsminister Fredrik Reinfeldt ser inga problem med Billströms situation och hans miljonklipp.  

– Han har, vad jag kan se, följt de regler som finns. Han har sin politiska hemvist i Malmö, där han även vuxit upp. Sedan har hann fått uppdrag i riksdag och regering. Eftersom sätet för dessa är i Stockholm har det framkallat behov av att både vara kvar i Malmö och också få möjlighet att bo i Stockholm. 

”Ska följa reglerna”

Enligt Reinfeldt är det nödvändigt att lagen ser ut som den gör. 

– Om vi i Sverige fortsatt menar att vi ska ha statsråd som kommer någon annanstans i från än Stockholm, då kommer vi behöva lösningar som innebär att man har dubbelt boende. Man ska då följa de regelverk som finns för det. 

Publisert: