Den som sköt Gaddafi kommer att ställas inför rätta

NYHETER

De som sköt Muammar Gaddafi kommer att ställas inför rätta.

– Vi har redan startat en utredning, säger Abdel Hafiz Ghoga, vice ordförande i NTC, till Sky News.

NTC meddelade i dag att de kommer att ställa den eller de som sköt Gaddafi inför rätta.

Utredningen har redan inletts.

– Jag är säker på att det här var en individs handlande, och inte revolutionärernas eller arméns. Vem som än är skyldig kommer att dömas vid en rättvis rättegång, säger Ghoga till Sky News.

Dog av skottskada

NTC har tidigare sagt att Gaddafi dödades i skottutväxling mellan sina anhängare och motståndare efter det att han hade tillfångatagits.

Filmer från minuterna efter gripandet visar en sårad och blödande Gaddafi som får ta emot slag från upprörda motståndare. Någon riktar också en pistol mot hans huvud.

Enligt uppgift levde han dock när han lastades på en pickup för att köras till en mötande ambulans. När de kom fram var han död.

Enligt obduktionsrapporten dog Gaddafi av en skottskada i huvudet. Han var också skjuten i magen.

Informella samtal med Saif

I dag meddelade också åklagare vid den internationella brottsmålsdomstolen i Haag att de förhandlar med Gaddafis son Said al-Islam om ett eventuellt överlämnande, rapporterar Reuters.

Saif al-Islam har varit på flykt sedan Sirte intog av NTC:s styrkor, och ska ha försökt ta sig till Niger. Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, har haft en efterlysning ute på honom, och vill ställa honom inför rätta. Något som nu kan närma sig. ICC för nu informella samtal med Saif om hans eventuella överlämnande.

– Med hjälp av mellanhänder har vi informell kontakt med Saif. Åklagarkammaren har gjort klart för honom att om han ger upp och överlämnar sig till ICC så har han rätt att bli hörd i domstol. Han är oskyldig tills motsatsen har bevisats. Domarna kommer att fatta det beslutet, säger åklagare Luis Moreno-Ocampo i ett uttalande, enligt Reuters.