”Vi förbereder oss på det värsta”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Oro i USA när orkanen närmar sig

1 av 3
Svenska Emelie Rios befinner sig i North Carolina där orkanen väntas slå till i kväll.

USA förbereder sig för orkanen Irenes ankomst.

Redan under förmiddagen väntas orkanens mittpunkt komma in över North Carolina.

– Vi måste förbereda oss på det värsta, säger president Barack Obama.

Orkanen Irene närmar sig nu USA:s östkust och väntas komma in med full styrka över land under lördagsförmiddagen svensk tid.

Redan i går uppmättes hårda vindar och höga vågor.

Kommer drabbas hårt

Irene har minskat i styrka till kategori 2 – men hon kommer fortfarande att kunna orsaka stor förödelse.

65 miljoner människor bor längs Irenes väg, och riskerar att drabbas hårt av översvämningar, fallande träd, skyfall och så kraftiga vindar att svallvågor från havet orsakar förödelse.

Washington, New York, Baltimore och Boston finns bland städerna som ligger i vägen för stormen. Både i New Jersey och New Yorks kommer bussar och tunnelbana att sluta gå vid lunchtid i morgon, lördag, och New Yorks borgmästare Bloomberg har beordrat att alla som bor i lågt belägna områden – 270 000 människor – evakuerar. Det är första gången någonsin som det är beordrat obligatorisk evakuering i staden, rapporterar CNN.

”Förbered dig nu”

Hundratusentals människor har redan evakuerats från kuststäderna.

– Jag ber alla amerikaner att ta det på allvar. Om du är ombedd att evakuera – gör det, säger president Barack Obama i ett uttalande.

Presidenten befinner sig för närvarande på Martha's Vineyard, och gjorde därifrån ett kort uttalande om orkanen. Han kommer att avbryta sin semester och återvända till Washington en dag tidigare än planerat.

– Befinner du dig i de områden som kommer att drabbas av orkanen – förbered dig nu, vänta inte, säger han.

Flygplatser stänger

NHC, det nationella orkancentret, varnar för "en extremt farlig stormvåg" som kan höja vattennivån med 2 till 3,5 meter.

I Irenes spår stänger flygplatserna i New York för alla inkommande flyg klockan 17, svensk tid, på lördagseftermiddagen. Flygplatserna John F Kennedy, La Guardia och Newark berörs.

– De kommer bara att stängas för inkommande flyg, säger en talesperson flyggplatsmyndigheten och tillägger att tusentals flygningar berörs, även om de flesta bolag redan ställt in sina avgångar till de tre flygplatserna, skriver TT.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg beordrade på fredagen massevakuering av invånare i staden och stängning av tunnelbanan.

Höga vågor längs kusten

Myndigheterna räknar med att notan för Irene kommer att ligga på miljardbelopp.

USA:s nationella vädertjänst NWS gick under fredagsmorgonen ut med att förhöjda vattennivåer och vågor har börjat slå mot North Carolinas kust, medan Irene närmar sig.

En meteorolog rapporterar två-tre meter höga vågor som börjar slå in mot statens yttre kustlinje, Outer Banks.

Undantagstillstånd har utfärdats i  delar av North Carolina, Virginia, Maryland, New York och New Jersey.

Publicerad: