Nyheter

Pappa Hans-Göran: Hon ville inte bli politiker

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

– drömmen var åklagare

Pappa Hans-Göran Johansson är kommunalråd i Värnamo.
Pappa Hans-Göran Johansson är kommunalråd i Värnamo.

Lilla Maramö utanför Värnamo i Småland omnämndes i skrift första gången för knappt 600 år sedan.

Nu, till sist, blir byn känd. Annie Lööf, 28, från Maramö, ska bli Centerns nya partiledare.

FULL POTT Annie Lööfs slutbetyg i gymnasiet är enformig läsning. MVG rakt igenom.

För en lekman har hon ett perfekt C-märkt ursprung: uppvuxen på en gård i småländsk magermark där hennes farföräldrar tidigare bedrivit skogs- och jordbruk.

Annies pappa Hans-Göran Johansson, tidigare polis, är i dag kommunalråd i Värnamo. Enligt honom kommer Annie från ett riktigt Centerfäste, som bygger på en ”kan själv”-mentalitet.

– Det är fantastiskt att hon kommit så långt, men som ung ville hon inte bli politiker. Då drömde hon om att bli åklagare, säger Hans-Göran

Johansson.

MVG – i alla ämnen

Annies politiska intresse väcktes först under gymnasietiden.

– Hon har alltid varit samhällsintresserad och tänkt kritiskt. Redan i treårsåldern ville hon klura ut allt själv, säger Hans-Göran Johansson.

2002 gick Annie Lööf ut Finnvedens gymnasium i Värnamo, med högsta betyg i alla ämnen. Året innan hade hon gått med i Centerpartiet – och fotbollslaget IFK Värnamo mist sin målvakt. Annie satsade allt på politiken och började läsa juridik i Lund.

Redan som 23-åring lyckades hon 2006 kryssa sig in i riksdagen efter en lyckad personvalskampanj. Vid valet 2010 tredubblades antalet kryss. Annie kom in i riksdagen som Sveriges yngsta ledamot och var dessutom vice ordförande i Centerns ungdomsförbund. Ordförande var Fredrick Federley.

– Jag träffade Annie första gången 2003 och jag såg direkt att hon var en guldklimp, säger han.

Kritisk mot FRA

De båda svetsades samman under en av Annie Lööfs tuffaste politiska stunder. 2008 var hon en av de riksdagsledamöter som uppmärksammades under FRA-debatten. Annie var precis som Federley kritisk mot delar av förslaget. Efter vissa justeringar röstade de båda ändå för, något de fick hård kritik för.

Men Annie repade sig snabbt och fick allt tyngre poster i partiet. När Maud Olofsson den 17 juni meddelade sin avgång vändes många blickar mot Annie, som funderade – och kandiderade.

I går kom så beskedet –  en förkrossande majoritet av Centerrörelsen vill ha henne som partiledare. Samtidigt meddelade hon att hon kommer att ta en ministerpost.

Och lilla Maramö är därmed satt på kartan.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: