Breivik sköt minst 186 skott

NYHETER

När Anders Behring Breivik kallblodigt sköt ihjäl 69 personer på Utøya den 22 juli befann sig 569 människor på ön.

Polisen har hittat 186 tomhylsor efter massakern.

– Antal skott som har avlossats vet vi inte säkert. Det här är hylsorna vi har hittat. Vi har också hittat en mängd oanvända skott, säger polisadvokat Christian Hatlo vid en presskonferens på torsdagen.

Enligt norska VG, som var på plats under presskonferensen, analyseras nu de upphittade tomhylsorna, men det finns ännu ingenting som tyder på att de skulle komma från några andra vapen än de två som det sedan tidigare är känt att Breivik använde på Utøya, ett handeldvapen och ett automatvapen.

Hur många oanvända skott som har hittats vill polisen inte gå ut med.

Vill förhöra 20 personer

Under presskonferensen berättade polisen också att de har bett om hjälp även utanför Norges gränser.  De har bett att få förhöra personer från 20 olika länder.

Trots det är det ingenting som tyder på att Breivik hade en medhjälpare.

– Vi har inte hittat någon medhjälpare i någon form. Det finns fortfarande bara en misstänkt. Men det är för tidigt att helt utesluta detta, så våra efterforskningar pågår för fullt, också vad det gäller eventuella medhjälpare, säger Hatlo enligt VG.

Kan ha tillverkat bomberna själv

Polisen har, enligt VG, också bestämt sig för att inte genomföra någon vallning av Breivik på gården i Åsa. Det var här han tillverkade sina bomber.

Under förhören med Breivik har polisen tagit hjälp av både bombexperter och personer med kompetens inom kemi för att ta reda på om Breivik har tillräcklig kompetens för att kunna tillverka bomberna på egen hand.

– Så här långt har vi dragit slutsatsen att han har det, säger Hatlo enligt VG.

Över 100 timmars förhör

Totalt har polisen förhört 1 296 personer under utredningens gång.

Breivik har förhörts 14 gånger – i förhör som uppgår till över 100 timmar.

Under gårdagens förhör pratade förhörsledarna med Breivik om hans uppväxt.

– Han tycker att han haft en okomplicerad och fin uppväxt, säger Hatlo.

Uppgifter i norsk media om att en psykolog slog larm redan när Breivik var i fyraårsåldern gör att förhören nu koncentreras på hans uppväxt.

Det var på 1980-talet som psykologer slog larm och efter att pappan läst rapporten, tog han upp kampen om vårdnaden om sonen Anders Behring Breivik som då var fyra år gammal.

Mamman hade tidigare tagit kontakt med sociala myndigheter för att få hjälp och avlastning med sonen och hans sex år äldre halvsyster.

En psykolog observerade familjen och drog då slutsatsen att omsorgen om pojken inte var tillräcklig. Man rekommenderade att pojken skulle flyttas från hemmet.

– Vi tycker att hans uppväxtförhållanden är relevanta, men vi har ännu inte förhört alla personer vi ska inom det områden, säger Hatlo, enligt VG.

Isoleringen fortsätter

Enligt norsk media har polisen inte begärt att Breivik ska hållas fortsatt isolerad eftersom det inte behövs med hänsyn till utredningsläget. Men enligt fängelsechefen på Ila-fängelset kommer ingenting förändras i rutinerna och säkerhetsbestämmelserna runt Anders Behring Breivik.