Valberedningen varnades för Juholt

Av: Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

En tung S-källa uppger för SvD att valberedningen varnades för Håkan Juholts slarv redan innan han utsågs till partiordförande.

Källan ska själv ha fört fram informationen till valberedningen.

Redan innan Håkan Juholt utsågs till Socialdemokraternas partiordförande visste valberedningen, med Berit Andnor i spetsen, om att det fanns frågetecken angående hur han sköter sig, säger källan till SvD.

– Jag varnade själv valberedningen för hans slarv, och att allt inte stod rätt till. Berit Andnor kan aldrig säga att hon inte visste, säger källan till SvD.

Resan till Vitryssland togs upp

S-ledarens resvanor var en av de saker som togs upp med valberedningen.

Enligt Expressen kan Juholt ha plockat ut för mycket pengar för en resa som han gjorde till Vitryssland 2006.

Juholt uppgav i sin reseansökan att han skulle vara i Vitryssland åtta nätter. Men enligt rapporten han lämnade in efter stipendieresan tillbringade han bara fyra dagar på Hotel Belarus i huvudstaden Minsk. Trots det behövde han inte återbetala något av reseförskottet på 11 275 kronor som han fick före resan. Det var 75 procent av de totala kostnaderna för resa och hotell, som Juholt uppskattade till 15 000 kronor.

Sambon var med

Enligt Expressen var Juholts sambo Åsa Lindgren med på resan till Vitryssland. Att Juholt hade någon med sig bekräftas i TT-intervjun i söndags, där han säger:

– Jag är väldigt tacksam för att någon åkte med mig, satt bredvid mig, för det var en fruktansvärt lång bilresa.

Om sambon var med, och bodde med Juholt på hotellrummet i Minsk, har han fått för hög ersättning från riksdagen:

– Om man på en tjänsteresa delar hotellrum med en person som inte är med på tjänsteresan, så ersätter vi 75 procent av hotellkostnanden, säger Marianne Bjernbäck.

Enligt SvD:s källa ska valberedningen ha konfronterat Håkan Juholt med uppgifterna, men han förnekade.

Publicerad: