Ett land i snökaos

avKristoffer Törnmalm, William Svärd

NYHETER

SMHI: Lämna bilarna

1 av 5
NORRKÖPING  Räddningstjänst och polis hade fullt upp under gårdagen då stort antal trafikolyckor inträffade i snökaosets spår. Här har en personbil voltat på E4 utanför Norrköping. En person fick plockas ut via bilens baklucka och fördes till sjukhus för vård. Foto: NIKLAS LUKS

Den nya snösmockan kom i gryningen.

Nu varnar SMHI för kaos på vägarna.

Busstrafiken i Stockholm är inställd på grund av snöovädret.

Snöstormen drog in över Västsverige i går morse och plöjde sig målmedvetet genom landet.

På eftermiddagen hade ovädret nått ostkusten och lämnat efter sig kaos och lamslagna vägar.

Trafikverket varnar på morgonen för begränsad framkomlighet i södra delarna av Västernorrlands län, i Dalarna, södra Jämtlands län och längs Gävleborgskusten. Kraftigt snöfall i kombination med hårda vindar och drivbildning har i synnerhet gjort läget besvärligt på de mindre vägarna.

Busstrafiken inställd

Mycket av busstrafiken i Storstockholm ställs in under fredagsmorgonen på grund av snöovädret. Även enstaka avgångar i pendeltågstrafiken ställs in under morgonen och förmiddagen på grund av problem med framkomligheten, skriver SL på sin hemsida.

Flera lokaltåg mellan Gävle och Sundsvall är också inställda under morgonen, enligt Trafikverkets hemsida.

Flygplats stängde

– Det har varit många trafikolyckor och det kommer nog fler tyvärr, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Skavsta flygplats tvingades att stänga sin enda bana på grund av snö och hård sidvind. Och efter att ett kraftaggregat gått sönder i Älvsjö kunde varken pendeltåg eller fjärrtåg rulla söder om Stockholms central under ett par timmar.

Klass två-varningar

SMHI utfärdade i går en klass två-varning på sin tregradiga skala. Rådet är enkelt: lämna bilen hemma.

– Om man inte måste bör man undvika att ge sig ut på vägarna. Det kommer mycket snö och det kommer vara drivbildning och dålig sikt, säger Linnea Rehn.

Klass två-varningen dröjer sig kvar åtminstone fram på förmiddagen i dag. På Gotland hänger varningen med ända till i kväll.

Köldknock

Men under natten till lördag drar sig snöovädret söderut. Det i sin tur ger klart och vackert väder – och en riktig köldknock.

– Det kan bli riktigt kallt, mellan 10 och 15 minusgrader främst i Svealand och delar av Götaland. Och hela nästa vecka ser det ut att bli minusgrader i hela landet, säger Linnea Rehn.