Nyheter

Så ska Assange försvaras i rätten

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

"Den svenska utredningen har brutit mot mänskliga rättigheter" hävdar Wikileaksgrundarens advokater

Tuff kritik mot svenska utredningen  Julian Assanges försvar riktar bland annat kritik mot att åklagare Marianne Ny (till vänster) på egen hand utfärdade arresteringsordern – utan rikspolisstyrelsens godkännande.

Åklagare Marianne Ny hade inte rätt att utfärda den europeiska arresteringsorderna på Julian Assange utan rikspolisstyrelsens godkännande.

Därmed är den ogiltig hävdar Wikileaksgrundarens advokater.

De menar även att den svenska utredningen brutit mot mänskliga rättigheter.

I dag inleds förhandlingen om överlämnandet av Julian Assange enligt den europeiska arresteringsordern i Westminsters Magistrates Court i London. Wikileaks grundarens advokater har dock redan lagt ut försvaret på sin hemsida. Här är huvudpunkterna i deras argumentation:

Har erbjudit sig att delta i förhör

Advokaterna hävdar, på samma sätt som Assange själv tidigare har gjort, att deras klient vid upprepade tillfällen ställt sig till åklagarens och polisens förfogande och erbjudit sig att delta i förhör men att de svenska myndigheterna då inte var intresserade.

Sedan har man enligt Assanges advokater plötsligt ändrat sig och då krävt att Assange ska inställa sig men deras klient har då på grund av sina åtaganden inte haft möjlighet att resa tillbaka till Sverige med så kort varsel. Istället har han erbjudit sig att svara på frågor via telefon men det erbjudandet har tillbakavisats av åklagaren.

Ogiltig arresteringsorder

Åklagaren hade inte rätt att på egen hand utfärda den europeiska arresteringsordern utan rikpolisstyrelsens godkännande.

Dessutom utfärdades arresteringsordern utan att åklagaren ännu beslutat om åtal överhuvudtaget kommer väckas eller inte. Avsikten var endast att få Wikileaksgrundaren utlämnad för förhör – vilket enligt försvaret inte är tillräckligt för den här typen av tvångsåtgärd.

Brister i rättsprocessen

Rättsprocessen har allvarliga brister bland annat genom att Assanges försvar inte fått tillgång till alla detaljer i fallet. Det ska handla om sms-meddelanden som en av de svenska kvinnorna skickat och som berört våldtäktsanklagelserna. Bland annat ska dessa ha innehållit uppgifter om att kvinnan ska ha sovit i samband med den påstådda våldtäkten. Dessa ska Assanges svenska advokat Björn Hurtig ha fått se dessa dokumenterade detaljer men inte varit tillåten att kopiera dokumenten.

Rättsprocessen har även brustit eftersom Wikileaksgrundarens namn läckts till media.

Brott mot mänskliga rättigheter

Rättsprocessen har brutit mot mänskliga rättigheter då svenska myndigheter vägrat att göra bevisen mot Assange tillgängliga på engelska. Enligt den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter ska en misstänkt alltid ha möjlighet att ta del av misstankarna som riktas mot denne på ett språk som personen till fullo behärskar.

Brott mot mänskliga rättigheter har enligt försvaret även skett genom att Claes Borgström, som representerar en av kvinnorna i utredningen, har uttalat sig negativt i media om Julian Assange som person och därmed kan sägas försöka sänka hans trovärdighet inför ett eventuellt åtal.

Försvaret hävdar även att det finns en reell risk för att Julian Assange om han utlämnas till Sverige i ett senare skede även kommer att utlämnas vidare till USA. Där hotas han i så fall av att hamna på Guantanamo Bay-fängelset och utsättas för tortyr - alternativt löpa risk att stå inför rätta med risk att dömas till dödsstraff.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: